ENERGIA
Crònica 17/10/2011

La tarifa ha de pujar un 15% el 2012 per compensar els costos

El rebut haurà de pujar un 15% l'any que ve per compensar els 1.000 milions addicionals previstos de dèficit. El sector elèctric demana una moratòria per l'energia termosolar i potenciar l'eòlica.

T.g.
2 min
El 20% de l'energia que passa per un comptador haurà de ser renovable el 2020.

BARCELONA.Les grans multinacionals generadores d'electricitat (Endesa, Iberdrola, Gas Natural, EDP i E.ON) consideren que no han d'incloure en els seus balanços l'endeutament del dèficit tarifari, perquè la decisió de no apujar la llum és merament política. El dèficit que caldrà afegir el 2012 és de 1.000 milions d'euros. Per compensar aquesta xifra caldrà augmentar la tarifa un 15%, assenyalen fonts del sector.

L'endeutament acumulat el 2010 va generar uns costos financers de 2.649 milions, fruit dels venciments que ja s'han de tornar. Aquesta quantitat era només de 227 milions el 2005 i creix exponencialment, segons les dades de la patronal Unesa i del transportista Red Eléctrica (REE). Les mateixes fonts destaquen que l'energia renovable a Espanya és la més cara d'Europa per les retribucions pagades.

Subvencions

El mercat espanyol és el que concentra més proporció d'electricitat subvencionada d'Europa. Les primes acumulades entre el 2011 i el 2020 (l'any objectiu per arribar al 20% de l'energia generada per renovables) arribaran als 87.080 milions, segons el Pla d'Energies Renovables (PER), del ministeri d'Indústria.

En aquest període, l'energia fotovoltaica haurà rebut subvencions de 30.536 milions (més d'una tercera part del total), per instal·lar una capacitat de 7.250 megawatts. En aquest cas, gran part de la feina ja està feta, perquè l'any passat s'havien instal·lat 3.787 megawatts dels 7.250 previstos. Les empreses elèctriques culpen les primes a l'energia fotovoltaica com el gran mal que ha disparat el dèficit de tarifa. Tenint en compte l'eficiència d'aquest tipus de generació d'electricitat, "seria molt millor cobrir el que queda d'energies renovables amb l'eòlica, que és molt més rendible que la fotovoltaica", asseguren experts del sector.

Però ara encara hi ha un perill més gran: l'energia termosolar. Dins el mateix pla d'inversions del PER fins al 2020, aquest tipus d'instal·lacions rebran 26.340 milions. Tenint en compte que fins al 2010 només s'han destinat 4.510 milions, queda molt per invertir, i per subvencionar.

"Per evitar que el sector elèctric sigui un caos, demanem una moratòria per l'energia termosolar" i potenciar l'energia eòlica, "que és molt més barata", conclouen els mateixos portaveus. Dades de la Comissió Nacional de l'Energia (CNE) indiquen que el preu mitjà de retribució de la termosolar és de 320 euros per megawatt i hora, que es dispara fins als 440 euros en el cas de la fotovoltaica i es redueix fins als 78 euros en el cas de l'eòlica.

stats