TRANSPORT
Crònica 27/01/2011

Els taxis de Barcelona fan un 45% dels trajectes sense clients

Carles Arbolí
2 min
Barcelona compta amb 10.600 llicències de taxi.

BARCELONA.Quasi la meitat dels quilòmetres que recorre un taxista de Barcelona al llarg d'una jornada de treball els fa sense clients. Aquesta és la dada que ha donat a conèixer l'Institut Metropolità del Taxi (IMT) i que visualitza la crisi que pateix el sector. El consell d'administració de l'entitat va prendre ahir una primera mesura en un intent de reactivar-lo: congelar la concessió de llicències explotades per més d'un conductor. El gerent de l'IMT, Miguel Ángel Martín, va explicar que aquesta decisió, que tot just s'ha aprovat inicialment i que no serà una realitat fins d'aquí un mes, es pren amb un afany "proteccionista" després que s'hagi detectat el descens progressiu del volum de negoci dels taxistes. "Si ara el 45 per cent dels quilòmetres es fan de buit, fa cinc o sis anys el percentatge era només del 25 per cent", explica Martín.

La congelació de les llicències de doble torn ha de permetre que no creixi més el nombre de taxis que hi ha als carrers de la ciutat. "La demanda està estancada i si creix el doble torn, cada vegada hi ha més oferta, però els clients són els mateixos o van a la baixa", explica el gerent de l'IMT. Avui hi ha 2.575 taxis amb llicències explotades per més d'un conductor, mentre que el 2005 la xifra era només de 830. A tot Barcelona hi ha concedides 10.600 llicències de taxi. "Un estudi certifica que si aquesta mesura ja s'hagués pres fa quatre anys, els ingressos del sector serien avui un vuit per cent més elevats", assenyala Miguel Ángel Martín.

L'IMT considera que la congelació de noves llicències de doble torn, que es vol mantenir vigent al llarg de com a mínim dotze mesos, serà ben vista pels professionals, ja que "són els primers en voler redreçar la situació", diu Martín. L'Institut Metropolità recorda que a Sevilla ja es va prendre aquesta mesura el juliol passat i que el balanç és positiu.

stats