Crònica 17/04/2011

El teatre es converteix en la primera cooperació transfronterera

N.p.
1 min
El Teatre de l'Arxipèlag de Perpinyà, dissenyat per Jean Nouvel, encara està en construcció.

Perpinyà.L'Escena Catalana Transfronterera és el primer projecte de cooperació efectiva entre els dos territoris. Se circumscriu en l'àmbit del teatre i les arts escèniques, i té com a principals protagonistes el Teatre de Salt i l'Arxipèlag de Perpinyà. L'objectiu és sumar sinergies, establir una programació compartida i promoure la coproducció entre companyies dels dos indrets. Separats per només 80 quilòmetres, Perpinyà i Salt comparteixen una mateixa llengua, un públic potencial i necessitats semblants. Una suma d'esforços que també ha servit per canalitzar ajudes de fons europeus.

La programació conjunta i les coproduccions ja estan en marxa. El projecte rebrà un impuls a partir de l'octubre quan entri en funcionament el Teatre de l'Arxipèlag, un ambiciós complex teatral dissenyat per l'arquitecte Jean Nouvel, format per cinc edificis i amb una sala principal amb una capacitat màxima per a 1.100 espectadors. Des del març del 2009, al capdavant del teatre perpinyanès hi ha Domènec Reixach, que durant vuit anys va dirigir el TNC. Reixach fa una valoració positiva dels inicis de l'Escena Catalana Transfronterera. Pel que fa al públic, es comença a detectar un cert retorn d'espectadors entre Perpinyà, Girona i Salt.

El Teatre de l'Arxipèlag aspira a consolidar-se en l'escena nacional a França. Vol abraçar el radi d'influència comprès entre Montpeller, Tolosa i Barcelona, el que Reixach denomina el "gran sud cultural d'Europa". El teatre combinarà les obres en francès i català. Reixach no descarta col·laboracions amb la Generalitat quan la crisi amaini. Els operaris estan treballant contrarellotge per enllestir l'imponent obra de Nouvel i poder aixecar el teló el 10 d'octubre, en una cerimònia que es manté en secret.

stats