Crònica 18/11/2011

El govern tècnic de Monti supera el primer vot de confiança al Senat

La Cambra de Diputats donarà avui el vistiplau final al nou executiu tecnòcrata italià. Ahir ho va fer el Senat, on Monti va demanar "sacrificis". Al carrer, la gent cridava no "a un govern de banquers".

Ariadna Matamoros
2 min
Els manifestants porten un taüt que representa el deute italià durant una protesta contra les mesures d'austeritat ahir a Nàpols.

BARCELONA."El futur de l'euro es decidirà en el que faci Itàlia els pròxims dies", reconeixia ahir el nou cap del govern italià, Mario Monti, al Senat, poc abans que la cambra alta investís per 281 vots a favor i 25 en contra el nou executiu tecnòcrata que haurà de reanimar l'economia i reduir el dèficit que ha portat el país al caire del rescat europeu. Un Monti que a primera hora havia rebut les trucades d'Angela Merkel i Nicolas Sarkozy esperonant-lo a accelerar al màxim "les reformes decisives i necessàries", i que ja ha iniciat una cursa desesperada contra els mercats. El sí final al nou executiu el donarà avui la Cambra de Diputats, on es preveu que Monti aconsegueixi també el suport d'una àmplia majoria.

El nou primer ministre italià, que també ha assumit la cartera d'Economia i Finances, va dir que Itàlia s'enfronta a una situació d'emergència "molt difícil" que requerirà grans "sacrificis". Monti va presentar ahir un programa de govern basat en tres pilars per restablir la confiança dels mercats: rigor pressupostari, creixement econòmic i igualtat social. Tres idees que per a la població es traduiran en nous impostos i reformes del sistema de pensions i del mercat laboral, així com retallades en el sector públic.

Per convèncer les institucions europees que el país pot superar la crisi financera, tothom s'haurà d'estrènyer el cinturó. No només els ciutadans, també els polítics. L'executiu de Monti preveu eliminar governs provincials i reduir les pensions i beneficis dels diputats i senadors. Una reforma de l'administració que pot provocar que alguns dels que ara donen suport a l'excomissari europeu més endavant li girin l'esquena.

Contra el "perfum d'austeritat"

Malgrat que Monti va dir que el seu executiu minimitzarà "l'angoixa" que provoquen les reformes estructurals que s'aplicaran, ahir milers d'estudiants i sindicats van sortir al carrer per protestar contra les retallades i el "govern de banquers" que ha agafat les regnes d'Itàlia, segons deien els eslògans. "Ni Berlusconi, ni Monti!", cridaven els manifestants de Milà, que es van concentrar davant la facultat privada d'economia Bocconi, presidida per Monti i considerada el símbol del nou govern tecnòcrata. A Roma el lema de la marxa deia "Perfum d'austeritat", ironitzant amb el significat del cognom del nou ministre d'Educació, Francesco Profumo. Algunes de les protestes que hi va haver arreu d'Itàlia van acabar en enfrontaments amb la policia.

Paral·lelament, Grècia va viure ahir una nova jornada al carrer. Desenes de milers de persones van recuperar el lema "Pa, ensenyament i llibertat", utilitzat contra la dictadura dels coronels, per protestar contra les mesures que imposen els creditors internacionals al país.

stats