Crònica 02/10/2011

El telèfon de Sanitat Respon atén 6.000 trucades diàries

Lara Bonilla
2 min
Les instal·lacions de Sanitat Respon, on metges i infermeres atenen les trucades.

L'hospitalet de llobregat.Coincidint amb el tancament de les urgències nocturnes d'una seixantena d'ambulatoris, el departament de Salut ha potenciat l'atenció telefònica a través de Sanitat Respon (902 111 444). Desenes de metges i infermeres atenen per telèfon les consultes mèdiques dels ciutadans: resolen les urgències que abans s'atenien al centre d'atenció primària o indiquen al pacient quin és el dispositiu més adequat per resoldre el seu problema. "Activem el recurs més adient i si cal enviem un metge a domicili, una ambulància o l'orientem al centre sanitari més proper", explica la directora de Sanitat Respon, Núria Torres. Durant el mes de setembre s'han mobilitzat més de 2.300 metges a domicili. "Els recursos sanitaris són per moure'ls quan toca", afegeix. No obstant, han augmentat un 3,5% les incidències que es resolen només per telèfon, sense necessitat d'activar cap recurs. I també han augmentat un 28% les consultes d'usuaris que demanen informació sobre centres sanitaris, ja que la posada en marxa del nou mapa de les urgències va sorprendre els ciutadans.

A la seu del Servei d'Emergències Mèdiques (SEM), a l'Hospitalet de Llobregat, es controlen també les trucades del 061 i del 112. Sanitat Respon rep unes 6.000 trucades diàries. Moltes consultes mèdiques encara entren a través d'aquests altres dos telèfons que estan reservats, però, per a les emergències. El Sanitat Respon vol créixer i consolidar la seva cartera de serveis amb telemedicina i atenció a la cronicitat.

De mitjana, cada dia es mobilitzen a tot Catalunya 96 metges a domicili. Abans del tancament de les urgències nocturnes dels CAP, eren 89. Aquest setembre s'han atès 21.253 trucades, 610 més que el setembre de l'any passat. Tot i que Salut vol reorientar els pacients cap a aquest servei i reduir la demanda d'altres serveis mèdics, l'augment encara és poc significatiu. Els professionals de Sanitat Respon expliquen que les consultes que ells resolen eviten moltes visites innecessàries als ambulatoris.

stats