METEOROLOGIA
Crònica 22/11/2011

El temporal s'acarnissa amb l'Empordà i les Terres de l'Ebre

Protecció Civil alerta que avui pot ser un dia complicat perquè tornarà a ploure amb força a les comarques dels dos extrems del país. A l'Alt Empordà s'han suspès preventivament totes les classes.

Carles Arbolí / Laura Díaz-roig
3 min
PROTECCIÓ CIVIL RECOMANA DEIXAR EL COTXE A CASA
 El trànsit a l'Alt Empordà ha estat complicat -a la imatge la C-31  a Vilamalla- i es recomana evitar avui circular per la comarca. A la foto petita, danys a la via del tren entre Tortosa i l'Aldea.

BARCELONA.Un nou capítol de pluges, vent i fort onatge manté en alerta moltes comarques de Catalunya i la previsió és que s'acarnissi en zones on ja hi ha molta aigua acumulada a causa de les precipitacions dels últims dies, com a l'Empordà i les Terres de l'Ebre. El director general de Protecció Civil de la Generalitat, Manel Pardo, considera que avui podria ser el dia més complicat des que va començar la tardor. De fet, ahir moltes comarques ja van començar a prendre mesures, com a l'Alt Empordà, on totes les escoles i instituts van tancar per la tarda i avui tampoc no obriran. Fins i tot es recomana evitar avui els desplaçaments en vehicle per l'Empordà. Pardo va explicar que els cabals d'alguns rius estan al límit i va posar com a exemple Castelló d'Empúries, on el riu Muga baixa molt ple. Així, els Bombers van participar ahir en el rescat de fins a sis vehicles que havien quedat atrapats per l'aigua en diferents punts de l'Alt Empordà, sense víctimes.

Pardo va explicar que el vent bufarà molt a les comarques centrals de Barcelona i als municipis de la costa, on també hi haurà molt onatge. "Demanem a les poblacions que protegeixin al màxim els accessos als passeigs marítims i que la gent no vagi a veure les onades", recomana.

La previsió per avui ja ha tingut entre diumenge i ahir el seu aperitiu als dos extrems del país. Els Bombers de la Generalitat van atendre ahir prop d'un centenar d'avisos per inundacions, la majoria a l'Alt Empordà. Figueres, Llançà, Vilafant, Port de la Selva, Peralada, Pont de Molins, Palau-saverdera i Boadella mantenen activats els plans municipals d'emergència. Al vespre s'hi afegia Lloret de Mar, Sant Iscle de Vallalta i Barcelona, així com el Parc Fluvial del Besòs i el mateix Port de Barcelona.

Les afectacions de trànsit van ser ahir significatives a l'Alt Empordà i van afectar vies importants com la carretera N-II, tallada en diferents punts, la N-260 a Llançà i la C-31 a Vilamalla, a més de mitja dotzena de carreteres locals.

Plou sobre mullat

Protecció Civil està alerta perquè les pluges d'avui poden caure en comarques on ja hi ha molta aigua acumulada. "Les previsions són més complicades perquè ja hi ha una acumulació de pluges constants i això perjudica la capacitat de drenatge de rius i rieres", va explicar Manel Pardo. És el cas de Tortosa, on comerciants i veïns del nucli antic, de Remolins i del Raval de la Llet intentaven ahir tornar a la normalitat netejant les seves propietats, negades per la intensa tromba d'aigua que va deixar prop de 130 litres a la ciutat aquest diumenge. De fet, des de l'octubre de l'any 1994 no es donava una situació similar. Des del Govern també s'estan valorant els danys que l'aigua ha provocat en municipis del Montsià com Santa Bàrbara i Alcanar, i, de manera important, en els cultius de l'olivera, l'horta i els cítrics. Entre els danys materials -sobretot en vehicles i comerços- i els agrícoles, les pèrdues a les Terres de l'Ebre, segons les primeres estimacions, seran milionàries.

Paciència a Salou

L'alcalde de Salou, Pere Granados, va demanar ahir al director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Leonard Carcolé, que fes "un esforç" per evitar les constants inundacions que provoca la incapacitat del barranc de Barenys per canalitzar les avingudes d'aigua que provoquen les pluges. Granados va assegurar que Carcolé es va mostrar "receptiu" per prioritzar les solucions en aquest punt en els pròxims anys, informa Dani Revenga. L'Ajuntament de Salou i els veïns del barri de la Salut ja van demanar a finals d'octubre que l'ACA fes neteges més constants al barranc. La solució definitiva al problema és el projecte de canalització que l'Ajuntament ja ha aprovat però que no està previst que s'acabi abans del 2015.

stats