CATALUNYA SOTA ZERO
Crònica 07/02/2012

El temps gèlid persisteix i s'acarnissa amb l'agricultura

El temps gèlid no només es manté sinó que pot augmentar a partir d'avui a Catalunya. Les baixes temperatures estan provocant importants danys en l'agricultura, sobretot al Baix Llobregat i el Maresme.

Carles Arbolí
2 min
El temps gèlid persisteix i s'acarnissa amb l'agricultura

BARCELONA.El fred s'està acarnissant amb l'agricultura. Els pagesos del Baix Llobregat ja donen per perduda la collita de carxofes. I els del Maresme avaluen els danys irreversibles en la producció del pèsol de Llavaneres o en el sector de la flor i la planta ornamental. El manteniment de les baixes temperatures, amb fortes gelades per cinquè dia consecutiu, i l'anunci que l'onada de fred persistirà durant tota la setmana, i fins i tot s'agreujarà entre avui i demà, han disparat totes les alarmes, sobretot en el sector de l'horta. El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat, Josep Maria Pelegrí, va admetre ahir que la situació és molt delicada i ja ha mantingut contactes amb els pagesos per saber l'efecte de les gelades. "És possible que hi hagi danys importants", va afegir Pelegrí. En aquest sentit, tècnics del departament ja han començat a avaluar les possibles pèrdues, sobretot al Baix Llobregat i el Maresme, tot i que fins que acabi l'episodi no es podrà fer la diagnosi global de l'impacte de les baixes temperatures.

Tot això arriba després que ahir les temperatures tinguessin una lleugera recuperació i que la situació al país estigués pràcticament normalitzada. Pel que fa a l'ensenyament, només a la Vajol (Alt Empordà) es va suspendre el transport escolar a causa del gel acumulat a la carretera -és el municipi amb més altitud de la comarca, poc més de 500 metres d'altura-, i a l'escola de Tona (Osona) va rebentar una canonada glaçada.

22 morts i polèmica a Itàlia

L'onada de fred ha causat 22 morts a Itàlia, mentre creix la preocupació sobre el subministrament de gas al país. El mateix govern italià ha qualificat la situació de "crítica". Roma és una de les ciutats més afectades per la nevada, la qual cosa ha provocat fortes crítiques per la falta de previsió de l'Ajuntament, que es defensa culpabilitzant Protecció Civil per no avisar correctament de les previsions meteorològiques i dels seus efectes.

stats