ENSENYAMENT
Crònica 13/03/2012

Un terç d'instituts vol jornada intensiva

El sindicat de secundària ASPEPC diu que almenys 156 instituts han demanat fer jornada intensiva, un terç del total. Calcula que aplicar aquest horari a tots els centres estalviaria 43 milions en tres anys.

S. Sánchez
2 min
Un centenar dels 490 instituts catalans ha demanat fer jornada intensiva el curs vinent i espera resposta d'Ensenyament.

BARCELONA.Un centenar de centres, dels 490 instituts catalans, han demanat al departament d'Ensenyament fer horari intensiu el curs vinent (8-14.30 o 8.30-15), una opció que el Govern ara no permet. Una seixantena més ho van demanar l'any passat i se'ls va denegar, segons dades del sindicat de secundària ASPEPC-SPS, que té confirmades 156 peticions i calcula que en els últims dos anys "més d'un terç dels instituts catalans han demanat fer jornada intensiva". Per a aquest curs, però, el Govern només va autoritzar aquest horari a sis centres de tot Catalunya, en una prova pilot.

Tal com va avançar l'ARA el 25 de febrer, per donar suport al seu reclam, ASPEPC ha elaborat un estudi que quantifica l'estalvi que suposaria aquest canvi d'horari en 43 milions d'euros en tres anys. El sindicat ha calculat una reducció del 30% en les despeses d'electricitat i un 30% en les de calefacció dels 490 instituts catalans, a més dels 11 milions que suposa el menjador obligatori. Hi afegeix també l'estalvi en despeses en personal, béns i serveis associades al menjador i al transport obligatori del migdia. En total, segons ASPEPC, serien 14,9 milions a l'any que el Govern estalviaria en el pressupost del 2012 i 43,6 milions fins al 2014, per sobre dels 30,3 milions que preveu estalviar en aquest període amb la retallada als complements per sexennis de la plantilla docent. "Ensenyament diu ara que no vol aplicar una mesura que seria economicista, però en el context de retallades actual resulta cínic", es queixa el secretari general del sindicat, Xavier Massó.

Dubten de l'oposició dels pares

Segons el sindicat, en molts dels casos l'horari intensiu és una reivindicació compartida pels pares dels alumnes, sobretot als instituts que acullen nois de poblacions pròximes, que sumant les hores de desplaçament "poden arribar a passar fins a deu hores fora del seu poble". Massó va posar en dubte la representativitat de la postura que defensen la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes de Catalunya (Fapac) i la Federació d'Associació de Pares de l'Educació Secundària (Fapaes), que han expressat públicament i de manera reiterada el seu rebuig a la jornada intensiva. Segons Massó, aquesta oposició "no coincideix amb el que opinen les seves bases".

stats