ESTIU DE REVOLTES A LA SANITAT
Crònica 27/07/2011

Resistència a la tercera edat

Marta Bausells
3 min
Organització La protesta es basa  en l'autogestió: els veïns fan torns a l'hora de dormir  i s'organitzen per distribuir el menjar i la neteja.

L'edat no és un impediment quan es té un objectiu ferm pel qual lluitar. És la idea que desprenen les persones, entre 200 i 300, majoritàriament de la tercera edat, que protesten des de dilluns de la setmana passada pel tancament a l'estiu del centre d'atenció primària del seu barri, Sanfeliu, a l'Hospitalet de Llobregat. Es queixen de la falta de diàleg de Salut, que va decidir tancar aquest CAP durant set setmanes, entre el 25 de juliol i el 9 de setembre, com a part del canvi d'horari d'estiu. Altres anys se n'havien reduït els horaris, però enguany les retallades han dut a tancar-lo del tot, cosa que alguns veïns temen que es mantingui en el temps.

El de Sanfeliu és només un dels 28 CAP catalans que han de tancar durant el mes d'agost -paral·lelament, Salut està reordenant l'atenció primària, i això fa que altres tanquin definitivament-. No obstant, la seva ubicació -en un barri elevat de difícil accés- el fa vital per a les moltes persones grans que hi viuen. Dels quasi 6.500 censats, més de 1.100 tenen més de 65 anys, els usuaris més freqüents del CAP. A més, molts "estan impossibilitats per desplaçar-se", explica Lluís Garcia, president de la Plataforma del Barri de Sanfeliu. Tot això, sumat al fet que la construcció del CAP va ser una reivindicació històrica fa 12 anys, ha posat el barri en peu de guerra.

Autogestionats amb suport al ple

Els protagonistes de les protestes, que des de dijous s'han convertit en una tancada, estan demostrant que les acampades autogestionades no són patrimoni exclusiu de les generacions joves. De fet, entre 20 i 30 veïns dormen dins del centre cada nit, molts hi mengen -alguns duen aliments i un forn proper els regala barres de pa; també tenen una guardiola comuna- i altres el netegen, a més de la pràctica majoritària: seure a les portes petant la xerrada fins a mitjanit.

"Fa tres nits que quasi no dormo", diu José Arévalo, de 76 anys, activista des de fa temps al barri per causes socials diverses. Amb uns fulls a la mà on apunta els voluntaris per als dos torns de la nit, comenta que mai hi havia hagut tanta mobilització entre els veïns, que "estan disposats a lluitar". En la mateixa línia parla la Celia, de 52 anys, que afirma que no marxaran, perquè són un "barri peleón " i "ja vam lluitar quan no ens el volien posar". Arévalo ha portat la iniciativa: la primera nit que hi van dormir, va agafar una manta i un coixí i es va estirar a la porta del centre perquè veia molts indecisos. Desenes de veïns el van seguir. Persones amb crosses o cadira de rodes baixen cada tarda i afirmen que ho faran fins que calgui, com Carmen Orellana, de 85 anys, amb problemes al cor, al cap i a les cames, explica. La resistència pacífica va acompanyada de manifestacions cada tarda pel barri i assemblees en què decideixen les accions futures. Esperen, davant la "tàctica del cansament" del Govern, diu Garcia, que Salut ofereixi una solució.

Les demandes dels veïns, que s'han anat rebaixant fins que s'han conformat que es mantingui obert tres matins a la setmana, han estat rebutjades en converses amb el Govern. L'administració hauria posat un equip format per un metge, un infermer i un administratiu al CAP de Sant Ildefons, de Cornellà de Llobregat -un dels dos centres on ha redirigit els usuaris de Santfeliu-, per atendre'ls, segons van comprovar diversos veïns que s'hi van apropar dimarts. Molts comenten que n'hi hauria prou movent aquests professionals fins al seu CAP. De fet, l'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín, que ja havia expressat el seu suport a la causa, va dir ahir al ple municipal que l'Ajuntament s'oferia a pagar les despeses d'aigua i de llum "si és el problema". Tots els partits del ple excepte CiU van votar, davant d'una representació dels veïns, una moció per demanar al Govern que reconsideri la decisió i que es reuneixi amb òrgans de participació com el Govern Territorial de Salut de l'Hospitalet i el Prat, no convocat en cap moment. El regidor del districte, Alfons Salmerón, d'ICV-EUiA, deia ahir que encara no s'havia rebut "cap resposta oficial" i que seguien "a l'espera d'algun moviment".

stats