TRAGÈDIA A MÚRCIA
Crònica 12/05/2011

Un terratrèmol causa vuit morts a Llorca

Vuit morts i desenes de ferits. És el balanç provisional de víctimes del terratrèmol que va castigar la ciutat de Llorca (Múrcia). Els Bombers de la Generalitat envien un comboi d'emergència.

Carles Arbolí / Laia Espín
2 min
Un terratrèmol causa vuit morts a Llorca

El terratrèmol de Llorca, la tercera ciutat més gran de Múrcia, amb 92.000 habitants, es va produir cap a les set de la tarda, però es va notar també a tots els municipis de l'entorn i a les demarcacions limítrofes. El sisme va ensorrar alguns edificis, va obligar a desallotjar l'hospital de la ciutat i va provocar escenes de pànic, ja que la gent va abandonar els domicilis i els llocs de treball. L'exèrcit també va mobilitzar la Unitat Militar d'Emergències (UME) i el ministeri de l'Interior va reforçar els efectius de la Guàrdia Civil i el Cuerpo Nacional de Policía davant les dimensions de la tragèdia. Els Bombers de la Generalitat també enviaven ahir a la nit un comboi d'ajuda. La majoria de morts i ferits es van produir per ensorraments parcials o caiguda de runa dels edificis.

A l'hora de tancar aquesta edició es calculava que més de 10.000 persones haurien de dormir a l'aire lliure, i s'havia habilitat un espai al recinte firal. Els equips de rescat també buscaven casa per casa possibles noves víctimes. En alguns casos, es van desplomar edificis sencers, presumiblement a causa dels danys provocats per anteriors terratrèmols, ja que el 2005 es van danyar més de 900 edificis de la mateixa ciutat en un altre moviment sísmic que no va provocar danys personals. Aquest terratrèmol és el que ha causat més víctimes a l'Estat espanyol des de l'any 1956, tot i que els 5,1 graus a l'escala de Richter el converteixen en un sisme de magnitud mitjana. "Aquesta zona pateix històricament moviments sísmics similars, però la diferència és que en aquesta ocasió l'epicentre s'ha situat en una zona molt poblada i això incrementa el risc de víctimes", explicava ahir el cap de la unitat de sismologia de l'Institut Geològic de Catalunya, Xavier Goula. Un altre fet diferencial és que primer hi va haver un terratrèmol de 4,4 graus i, gairebé dues hores després, es va produir un segon moviment sísmic de 5,1 graus, que és el que va causar les víctimes. "Això tampoc és gaire freqüent, ja que habitualment després de la primera sacsejada les rèpliques són de menor intensitat", explicava Goula.

stats