UNA REVOLTA ESTANCADA
Crònica 30/07/2011

A tocar de la guerra tribal a Líbia

David D. Kirkpatrick
3 min
A tocar de la guerra tribal a Líbia

The New York Times / Bengasi (líbia).El comandant en cap dels militars rebels a Líbia, Abdul Fatah Younis, va ser assassinat dijous, i els membres de la seva tribu van rebre l'anunci amb trets i mostres de rebuig. Un esclat de violència que revifa la por que una disputa tribal pugui dividir les forces que lluiten per derrocar Gaddafi. El líder del govern rebel, Mustafà Abdel-Jalil, va anunciar dijous a la nit, sense donar gaires detalls, que uns assassins no identificats havien matat el comandant i dos oficials.

El general Younis, un exoficial i ministre d'Interior del govern de Gaddafi, se'l considerava una figura polèmica i hi havia rebels que dubtaven si era lleial a la causa opositora. Va ser convocat a Bengasi per ser interrogat davant d'un tribunal, i membres de la seva tribu -l'Obeidi, una de les grans a l'est del país-, van culpar els líders rebels d'estar al darrere, en més o menys mesura, de la mort del general.

L'espectre d'un conflicte violent entre les tribus que donen suport a la revolta és una de les principals pors entre els països de la coalició anti-Gaddafi: que els objectius democratitzadors dels rebels donin lloc a una guerra civil entre tribus pels recursos petroliers de Líbia. El coronel Gaddafi ha advertit sovint d'aquesta possibilitat, mentre que els líders rebels mantenen que la seva causa transcendeix velles divisions tribals.

Durant mesos, una rivalitat pública entre el general Younis i un altre líder militar rebel, Khalifa Hifter, va contribuir a la sensació de caos a les files opositores, ja que tots dos homes afirmaven que eren ells els que dirigien l'operació militar. Això, mentre la guerra està estancada fa mesos i el front no avança.

Molts interrogants oberts

Quan els líders rebels van anunciar una roda de premsa en un hotel de Bengasi, una desena de membres de la tribu Obeidi es van aplegar davant l'establiment i van començar a corejar consignes. Dins, alguns van advertir que hi hauria un esclat de violència si Younis plegava. Amb dues hores de retard, Abdel-Jalil va anunciar la mort de Younis en un discurs acuradament redactat que va deixar molts interrogants oberts.

Jalil va confirmar que el general Younis havia estat convocat a un interrogatori judicial, tot i que es va negar a especificar-ne el motiu. Es va limitar a dir que el general havia estat "alliberat sota la seva responsabilitat" sense aclarir si l'havien acusat o exonerat d'alguna cosa.

Jalil va assegurar que almenys un dels membres de la banda que havia comès els assassinats havia estat capturat. Però es va negar a donar el nom de l'assassí i a aclarir si la banda operava pel coronel Gaddafi, per rebels que no confiaven en Younis o per algun altre grup. També va afegir que es continua buscant els cadàvers, i va obrir, així, un interrogant sobre com s'havien confirmat les morts.

Trets d'ira de la tribu Obeidi

Moments després, una camioneta plena d'homes armats de la tribu Obeidi va arribar a l'hotel i alguns van disparar els seus Kalàixnikov cap a les finestres i a l'aire. Un home va córrer amb el seu rifle cap a la porta principal de l'establiment, i dos testimonis van dir que havien sentit trets a l'interior. Els guardes opositors que vigilaven l'hotel van haver d'intervenir-hi amb armes per controlar la situació.

L'erupció de diferències tribals dins de les files opositors és un cop a la imatge dels rebels com a moviment amb una clara voluntat d'aglutinar el país al voltant de la bandera de la llibertat i la democràcia.

stats