SETGE A LA VENDA IRREGULAR
Crònica 05/07/2011

El 'top manta' factura 100 milions a l'any

La venda ambulant il·legal mou uns 100 milions d'euros a l'any, segons dades de la Confederació de Comerç de Catalunya. La pressió policial al 'top manta' fa aquest estiu un salt endavant.

Maria Ortega
2 min
CRISPACIÓ PER LA CONTUNDÈNCIA POLICIAL Després dels dispositius extraordinaris muntats aquest cap de setmana contra la venda ambulant, un grup de manters es va concentrar diumenge a les portes d'una comissaria dels Mossos a Barcelona per denunciar la contundència de l'acció policial. Quatre persones van presentar denúncies per suposades lesions dels agents.

Barcelona.La temporada d'estiu ha començat calenta pel que fa a la persecució de venedors ambulants irregulars. S'ha fet amb dispositius especials a diverses poblacions de la costa catalana. A Barcelona, sense anar més lluny, la tensió d'aquest últim cap de setmana entre agents de la policia de paisà i manters ha generat denúncies creuades. D'una banda, 341 contra l'acció il·legal d'aquests venedors i, de l'altra, quatre de manters que han posat en coneixement dels Mossos d'Esquadra les lesions que afirmen haver patit durant la persecució. Els tercers en discòrdia, els comerciants que paguen impostos i treballen en locals legalitzats, asseguren que paguen els plats trencats del "bonisme amb aquesta competència deslleial", com remarca Miquel Àngel Fraile, secretari general de la Confederació de Comerç de Catalunya, que xifra en 100 milions d'euros anuals el volum de negoci que mou aquesta economia submergida.

25 localitats amb manters

Els càlculs, òbviament, són només una aproximació perquè no hi ha cap registre que deixi constància dels nivells de facturació dels manters. Però si es parteix de la base que el top manta és un fenomen consolidat a unes 25 localitats de la costa catalana i que es calcula que, de mitjana, hi ha un centenar de venedors a cadascuna d'aquestes poblacions, i que cada manter factura diàriament uns 100 euros, el resultat anual se situa força a prop dels 100 milions que Fraile apunta com a punt de sortida a l'hora de "plantejar-se la magnitud del problema". Una competència que, en època de crisi, passa a ser especialment crítica.

És per això que, segons aquest dirigent de la Confederació de Comerç de Catalunya, "cal evitar caure en el tontisme que fa que molta gent col·labori amb aquesta empresa il·legal que està molt ben organitzada i que té més de 2.500 treballadors sense legalitzar: el top manta ".

Davant d'aquest panorama de crispació a l'alça i de més presència de venedors il·legals -la crisi també ha fet que moltes persones, en veure's sense feina, hagin optat per buscar en la venda ambulant un dels últims intents de refugi econòmic - la pressió ha anat a més.

Més contundència

La setantena de venedors ambulants senegalesos que diumenge es van concentrar a la comissaria dels Mossos del carrer Nou de la Rambla, per protestar contra la contundència del dispositiu extraordinari de la Guàrdia Urbana, ja denunciaven que, bé sigui per la prolongació de la crisi o pel canvi de Govern, la persecució policial contra ells s'havia tornat més bel·ligerant.

Els Mossos d'Esquadra asseguren que col·laboren amb les policies locals per exercir més pressió de cara a aquesta campanya d'estiu. I, de fet, els comerciants expliquen que han traslladat al Govern la petició de posar els compradors també en el punt de mira amb la possibilitat de sancions. Una mesura que, actualment, es troba en estudi.

De moment, el cap de setmana ha acabat a Barcelona amb 341 denúncies i 8.673 objectes decomissats en l'operació especial. També hi ha hagut dispositius en punts com Reus o Roses.

stats