TRIBUNALS
Crònica 19/02/2012

El torn d'ofici, vocació o necessitat

Laura Díaz-roig
3 min
MOMENTS PREVIS  L'advocat Marc Navarro es posa la toga a la sala de l'ICAB, a la Ciutat de la Justícia, abans d'entrar a la declaració del seu client.

BARCELONASón dos quarts de vuit del matí i Marc Navarro rep la primera trucada: dues persones estan detingudes a la comissaria dels Mossos d'Esquadra de les Corts de Barcelona i necessiten assistència jurídica. Navarro és advocat del torn d'ofici des de finals del 2009, poc després d'acabar la carrera i el màster. "Els ciutadans del carrer tenen la idea que un advocat d'ofici farà el mínim possible pel seu client perquè cobrem poc, i no se'n fien", lamenta. Ell considera que aquesta funció és una bona manera d'aprendre, tot i que sigui difícil guanyar-s'hi la vida. "No visc d'això, però aprenc molt, perquè estic sol i ningú m'ajuda", apunta Navarro.

Els advocats d'ofici, uns 6.400 arreu de Catalunya, treballen fent guàrdies de 24 hores, amb una mitjana de cinc assistències jurídiques diàries. La justícia gratuïta, prevista per als que no tenen recursos per pagar un advocat, s'ha convertit en un tema de debat arran de l'escenari de crisi econòmica. El govern espanyol vol restringir-ne l'accés per reduir els costos que suposa a les administracions.

"Li recomanaria que no declarés"

Cada lletrat s'apunta als torns i les demarcacions que més li interessen. De torns hi ha el penal -subdividit en menors, estrangeria, penitenciari i violència domèstica-, el social-administratiu i el civil-matrimonial. Qualsevol llicenciat en dret amb tres anys d'experiència o que superi un màster de l'Escola Jurídica pot accedir a tots els torns. En el dia de guàrdia de Marc Navarro, que està apuntat al torn penal, l'advocat arriba a la comissaria cap a les nou del matí per atendre el seu primer client, que ha de declarar davant de la policia. "En aquest primer moment, hi som per garantir que es salvaguardin els seus drets", explica. L'agent dels Mossos llegeix els drets al detingut, li fa preguntes generals i després li demana si vol declarar sobre els fets pels quals l'han detingut. "Si pogués parlar amb ell li recomanaria que no declarés perquè el pot condicionar en un futur", diu el lletrat. Navarro recorda que, en aquest moment, dir al seu client obertament que no declari li pot costar una queixa davant el Col·legi d'Advocats. "Tothom sap que fem senyals per indicar-ho", matisa. Però en aquest cas no cal perquè el seu client ja ha estat detingut altres vegades i sap que el millor és no dir res.

Un cop superats els tràmits, advocat i detingut ja poden parlar, aquest cop sols, però vigilats des de fora per un agent per si hi ha agressions. "Els haig de fer veure que m'han de dir la veritat perquè jo els pugui defensar bé, però mai és gaire fructífer. Són reticents a donar informació perquè no et coneixen i no saben en qui confiar", exposa Navarro. En aquest cas, el jove detingut li explica que va discutir a casa seva amb la parella i una amiga, i els veïns, alertats pels crits, van trucar a la policia. Quan els agents van arribar el noi no va obrir la porta perquè anava begut i drogat però al final el van poder detenir. L'advocat explica que, de moment, és l'única informació a la qual pot accedir, però avisa que no se'n pot refiar. En aquest cas, el jove queda en llibertat i l'endemà anirà amb Navarro a declarar davant del jutge.

El segon client del dia, però, no té la mateixa sort. Ha robat una cartera i té molts antecedents, per la qual cosa es quedarà al calabós fins que declari als jutjats. En tots dos casos Navarro els acompanyarà a la Ciutat de la Justícia l'endemà. Abans podrà tenir accés a l'atestat per saber l'altra versió i després podrà parlar amb els seus clients per fer-los recomanacions. Si no contracten un advocat privat, portarà els casos fins al final.

Ampliar la cartera de clients

Les remuneracions pel torn d'ofici no són gaire elevades, però Navarro assegura que comença a notar la fidelització d'alguns clients. El lletrat ho raona: "Primer ho vaig fer per guanyar uns diners extres. Però si fas bé la feina i demostres que ets un bon professional, la persona que té recursos et vindrà a buscar a tu i ho dirà als coneguts".

La jornada de l'advocat encara té una última declaració. Han denunciat un home per conduir sense carnet. El client, però, no es presenta a la Ciutat de la Justícia. Dues hores més tard li comuniquen que finalment el cas s'ha arxivat, perquè no havien informat correctament el conductor de la pèrdua dels punts. Fins a les vuit o les nou del vespre encara el poden tornar a trucar.

stats