TRADICIONS
Crònica 23/02/2011

Els toros, més a prop de ser bé d'interès a l'Estat

Miquel Codolar
2 min

Madrid.La comissió de cultura del Congrés va aprovar ahir amb 33 vots a favor, dos en contra i una abstenció, una proposició no de llei del PP perquè les corrides de toros, que actualment regula el ministeri de l'Interior, passin a ser competència del ministeri de Cultura. És un primer pas legal per complir el que el ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, va acordar amb els toreros l'any passat, quan els va prometre que la transferència es faria en un termini breu perquè l'acord entre ministeris ja era total.

A primera vista, les competències són purament residuals. Es tracta de donar carnets professionals als toreros, escollir el delegat governatiu al carreró, analitzar les astes dels toros en un laboratori de Canillas i designar els presidents policies d'algunes places. Però tant els toreros com els defensors de la fiesta consideren que el traspàs suposarà més protecció, més diners i pot facilitar que les corrides es declarin bé d'interès cultural, tot i que legalment una cosa no té res a veure amb l'altra. Fins ara el PSOE s'ha oposat a aquesta declaració perquè el Partirt Popular ho va plantejar al mateix moment que Catalunya va prohibir les corrides de toros, cosa que considera una provocació.

Al debat de la comissió, Juan Manuel Albendea, del PP, va defensar que quan depenguin del ministeri de Cultura, les corrides de toros tindran més subvencions per "fomentar la festa" i promoure escoles de tauromàquia. A més el públic no haurà de pagar el 18% de l'IVA sinó que gaudirà d'un "tracte fiscal similar al teatre o al cinema".

El text ahir es va aprovar amb una esmena del grup socialista que exclou la seguretat de la transferència i demana que les competències autonòmiques es mantinguin. Luis Juan Tomàs, del PSOE, va afegir que el seu grup no vol fer una nova llei. El portaveu d'ERC, Joan Tardà, va ironitzar sobre "una epopeia cultural" que està "a l'altura dels circs romans" i va descriure amb tota mena de detalls el patiment dels toros durant cada moment d'una corrida. Finalment, el diputat republicà va defensar que la regulació "es quedi on és, és a dir, amb la policia".

stats