UN PAÍS ENCÈS MISSIÓ DE L'OTAN
Crònica 03/02/2012

La tragèdia de l'estadi egipci amenaça la junta militar

Egipte bull de nou. La tensió creix després de la tragèdia a l'estadi de futbol de Port Saïd, en què van morir 74 persones. La nova cambra legislativa va demanar ahir responsabilitats a la junta militar.

Ricard G. Samaranch
3 min
TENSIÓ AL CARRER
 Un grup de manifestants davant la seu del Parlament egipci, on es va celebrar ahir una sessió extraordinària per la mort de 74 persones dimecres en un estadi de futbol.

EL CAIREL'abast de la matança a l'estadi de l'equip Masri de Port Saïd, on van morir 74 persones i prop d'un miler van resultar ferides, va crear ahir una nova crisi política a Egipte, un país que viu una turbulenta transició cap a la democràcia. El Parlament va celebrar una moguda sessió extraordinària per abordar els incidents i diversos diputats van demanar la dimissió del ministre d'Interior, ja que consideren que el govern és el responsable de la tragèdia.

La tensió estava a flor de pell no només a l'hemicicle, sinó també al carrer. Durant tot el dia es van convocar diverses marxes de protesta en què es van cridar consignes contra la junta militar. Una de les més multitudinàries va tenir lloc al vespre al centre del Caire. Allà es van produir enfrontaments entre els manifestants i la policia, que va utilitzar gasos lacrimògens per dispersar els joves, molts d'ells seguidors de l'equip de futbol de l'Ahli. Hi va haver centenars de ferits.

El primer ministre, Kamal Ganzuri, va comparèixer al Parlament, on va expressar el seu dolor per la tragèdia i va donar explicacions de l'actuació de l'executiu. El veterà polític va assegurar que el govern va reaccionar amb rapidesa i va informar que havia acceptat la dimissió del governador de Port Saïd, del responsable de les forces seguretat de la regió, així com de tota la junta directiva de l'Associació de Futbol Egípcia, inclòs el seu president.

Objectiu: desestabilitzar Egipte

Ganzuri va atribuir els fets, sense precedents en la història del futbol egipci, a un misteriós "complot" que tindria com a objectiu desestabilitzar el país. Per la seva banda, el mariscal Tantaui, president de la junta militar, va intentar calmar els ànims amb l'obertura d'una investigació sobre els fets. "Els culpables seran castigats", va afegir.

Les seves promeses, però, no van satisfer la majoria parlamentària, que va decidir encarregar la seva pròpia comissió d'investigació. En les seves intervencions, diversos diputats van insinuar l'existència d'una mà negra darrere de la tragèdia. No van ser tan críptics com Ganzuri i van assenyalar sense embuts la cúpula militar que administra el país des de la revolució.

"No podem anomenar incident el que va passar ahir. És una conspiració de la qual la junta militar ha de respondre. La junta ha de caure!", va reblar el clau Mohamed Abu Hamid, diputat del partit laic Egipcis Lliures.

En canvi, en un comunicat públic, els Germans Musulmans van preferir no culpar directament la junta militar, sinó "faccions internes amb connexions amb l'antic règim" que voldrien fer descarrilar la transició a la democràcia.

Alguns activistes sostenen que la cúpula militar podria estar interessada a crear una sensació de caos al país per poder justificar el seu manteniment al poder. D'acord amb el seu propi calendari, el 30 de juny la junta militar hauria de traspassar l'autoritat a un president elegit democràticament. De fet, la crisi arriba només una setmana després que Tantaui anunciés l'aixecament de la llei d'emergència, en vigor durant diverses dècades de manera ininterrompuda.

Un dia després encara regnava a Egipte una gran confusió sobre la matança. Els mitjans de comunicació van recollir diversos testimonis presencials que asseguraven que la presència policial a l'estadi era inferior a l'habitual. Els àligues verdes -l'agrupació de seguidors més fanàtics de l'equip de Port Saïd- es van desmarcar dels atacs i van afirmar que desenes de persones es van infiltrar abans del partit entre els seus membres. Més munició per a les teories conspiradores, amb una llarga tradició a Egipte.

stats