Crònica 08/01/2012

Una trama financera internacional dissenyada a mida

E.b.
2 min
Fulls del sumari que expliquen el funcionament de la xarxa de societats de la trama.

PALMA.Arran dels escorcolls de Barcelona la fiscalia va detectar prou "indicis racionals" per constatar una "trama societària" amb tentacles al Regne Unit, Belize, Panamà i Luxemburg ideada per l'advocat especialista en fiscalitat internacional Salvador Trinxet. "S'infereix que les persones a favor de les quals es crea aquesta estructura societària fiduciària són Diego Torres i Iñaki Urdangarin, en sortir les inicials DT i IU com a destinataris de la informació i perquè en tota la documentació intervinguda als escorcolls aquestes inicials estan relacionades amb les persones mencionades", indica el sumari del cas.

De manera resumida, la trama consistia en el fet que una societat amb seu a Londres, De Goes Center For Stakeholder Management SL, pogués facturar a l'Instituto Nóos. Al seu torn, una altra entitat, De Goes Center For Stakeholder Management LTD, facturaria a la primera De Goes però passaria els diners a una altra entitat amb seu a Belize: Blossomhill Assets INC. Segons els esquemes, l'apoderat d'aquesta última empresa era Torres, però una inscripció també deia que "IU podria facturar des de De Goes i cobrar després a fora". Així, es podrien desviar els diners que percebia Nóos de manera que l'Agència Tributària en perdés el rastre i poguessin tornar a mans d'Urdangarin i Torres.

La policia va trobar tots aquests esquemes a la casa d'un dels germans de la dona de Torres, Marco Antonio Tejeiro, implicat en la trama. De fet, aquella casa també era la seu de Shiriaimasu SL, una de les empreses de la xarxa. Tejeiro va reconèixer que els havia escrit ell perquè no entenia "exactament l'estructura societària que proposava Torres" i va "prendre notes de com funcionava". Les notes les va prendre en reunions amb Salvador Trinxet, que també surt als documents amb les inicials o amb el nom de pila. En un altre local escorcollat es va trobar un altre esquema fet a mà "relatiu a una societat a Belize, una societat anglesa, una societat espanyola, un compte suís de la societat anglesa, un compte a Suïssa de la societat a Belize i un compte a Suïssa d'una persona física de tal manera que a l'esquema s'estableixen diferents contractes, pagaments i transferències entre totes".

stats