Crònica 30/12/2011

La trama que uneix un velòdrom i Urdangarin

Enric Borràs
3 min
UN EXPRESIDENT ENFANGAT PER DIVERSOS CASOS L'expresident balear Jaume Matas a la sortida de la declaració  que va prestar el 22 de febrer com a imputat en el cas Palma Arena per malversació de diners públics.

PALMALa peça número 25 del cas Palma Arena, que rep el nom d'un velòdrom, té nom propi només pel simple i destacable fet que investiga el gendre del rei, Iñaki Urdangarin. Però precisament aquesta qüestió és la que ha fet que es trigués molt més temps del compte a arribar a la situació actual: la imputació del duc de Palma.

1. El primer avís

Un cost "desproporcionat" del congrés Illes Balears Forum

El diputat socialista Antoni Diéguez va denunciar el 16 de febrer del 2006 el cost "desproporcionat" del primer congrés Illes Balears Forum. Va criticar que, per un acte de cap de setmana que no havia tingut "gaire rellevància", s'haguessin pagat despeses tan elevades. Va fer públic que el pressupost preveia 2.400 euros per al viatge i l'allotjament de cadascun dels assistents i 280.000 euros per als sous de la direcció. En total, per aquell primer Illes Balears Forum el Govern de les Illes Balears va pagar 1,2 milions d'euros.

2. El congrés es repeteix

1,1 milions més després que el duc de Palma deixés Nóos

L'endemà que Diéguez fes aquestes declaracions, qui arribaria a ser president de les Illes Balears, Francesc Antich, va aclarir sense que ningú l'hi preguntés que les crítiques al fòrum havien estat només per al govern i no a l'institut que dirigia Urdangarin. Després de la polèmica i abans que no se celebrés el congrés per segona vegada, l'abril del 2006 Iñaki Urdangarin va deixar la presidència de l'Instituto Nóos. El segon Illes Balears Forum es va fer igualment i l'Instituto Nóos va cobrar 1,1 milions per organitzar-lo i posar en marxa un observatori internacional sobre esport i turisme.

3. Nexe amb Palma Arena

Un conveni ordenat per Jaume Matas amb despesa sense control

La fiscalia va preguntar el 15 de març a Dulce Linares, l'excap de gabinet de Jaume Matas, en un interrogatori del cas Palma Arena, si havia rebut cap ordre de l'expresident de no controlar la despesa de l'Illes Balears Forum. Segons la transcripció de la declaració, la fiscalia diu que a l'expedient del congrés no hi ha "res que justifiqui en què s'han invertit" els fons públics. Linares va admetre al jutge Castro que fer aquell conveni ho havia decidit Matas, però va afegir que ningú no li havia ordenat no controlar-ne la despesa i que no sabia si s'havien justificat els diners gastats.

4. La imputació del duc

El soci d'Urdangarin ja va ser imputat al juny

En la que es considera la primera diligència de la peça 25 del Palma Arena, el jutge José Castro va cridar a declarar el juny com a imputat el soci d'Urdangarin al capdavant de l'Instituto Nóos, Diego Torres. El va interrogar el mes següent com a sospitós de malversar fons públics. Torres va desvincular Urdangarin de les subvencions i va defensar la seva innocència. A finals de juliol el jutge també va imputar qui havia estat director general d'Esports del Govern Matas, José Luis Ballester. Ell va fer d'intermediari entre Urdangarin i Jaume Matas.

5. Escorcoll a Barcelona

Una investigació que ha anat creixent sota secret de sumari

Els escorcolls de l'antiga seu de l'Instituto Nóos a Sant Cugat i d'empreses relacionades amb la trama van fer avançar, el 7 de novembre, les investigacions. Sota secret de sumari, s'ha pres declaració a molts dels imputats, s'han analitzat documents confiscats i s'han redactat informes de l'Agència Tributària sobre les activitats de Nóos i les empreses d'Urdangarin i els seus socis. El cas s'ha escampat al País Valencià, on s'han imputat tres exdirectius de la Ciutat de les Arts i de les Ciències.

stats