RESULTATS DE LA CONSULTA
Crònica 21/03/2011

La transició ràpida guanya El referèndum d'Egipte

Albert Garcia
2 min
El portaveu de la comissió organitzadora del referèndum, Mohammed Attia, ahir.

En una aposta clara per tornar a la normalitat, un 77,2% dels egipcis que van votar al referèndum es van mostrar partidaris a la reforma de les nou esmenes redactades per un comitè d'experts, nomenats per la Junta Militar que encapçala la transició. S'espera que el Consell Superior de les Forces Armades faci en pocs dies una declaració constitucional per oferir un marc legal per a les pròximes eleccions parlamentàries i presidencials.

Segons va confirmar a mitja tarda el magistrat Mohammed Attia, cap de la Comissió Judicial que va monitoritzar el referèndum, 18 milions d'egipcis van participar en la consulta popular, cosa que equival a una participació del 40%.

La consulta popular de dissabte, que no va registrar incidents greus, va ser una festa cívica. Els egipcis es van abocar a les urnes en les primeres eleccions sense un resultat previsible que vivien en dècades. Va ser especialment destacada la participació de les dones i els joves, que van protagonitzar llargues cues davant dels centres electorals d'arreu del país. Egipte havia preparat per a la jornada més de 50.000 urnes distribuïdes en uns 12.000 col·legis electorals.

D'aquesta manera, queda restaurada de manera immediata la vigència dels articles esmenats, però no la resta del text constitucional, que continuarà "congelat". El 13 de febrer, l'exèrcit havia dissolt les dues cambres del Parlament i havia cancel·lat la Constitució vigent, en una mesura destinada a iniciar les reformes.

Calendari electoral

Les eleccions parlamentàries tindran lloc en un termini inferior a sis mesos i les presidencials es preveuen per a finals del 2011 o principis del 2012. Després, es formarà una comissió constituent encarregada de la redacció d'una nova Constitució, l'elecció de la comissió serà competència del Parlament egipci. La redacció i aprovació per referèndum de la nova Constitució tindria lloc a mitjan 2012.

stats