ENCARIMENT DEL NIVELL DE VIDA
Crònica 02/01/2012

El cinquè any de crisi i el que més impacta el ciutadà

I. Pujol / S. Sánchez / M. Ortega
5 min
El cinquè any de crisi i el que més impacta el ciutadà

El 2012 serà el cinquè any consecutiu de crisi econòmica. I serà probablement l'any en què la conjuntura econòmica es deixarà notar amb més força a la butxaca dels ciutadans, just en el moment en què hi ha una xifra d'aturats rècord (615.600 a Catalunya i 4,4 milions al conjunt de l'Estat, segons dades de l'Inem fins el novembre) i els que no estan a l'atur, en molts casos pateixen retallades o congelació de salaris.

Medicaments a un euroPer primer cop, pensionistes i crònics també hauran de pagar

Aquest gener encara no, però a partir del març, probablement, un cop s'hagi aprovat el pressupost de la Generalitat, els ciutadans hauran de pagar un euro per cada medicament o producte sanitari amb recepta mèdica. Aquesta nova taxa tindrà un caràcter universal, és a dir, que l'hauran d'abonar tant pensionistes com pacients crònics, i es cobrarà a les farmàcies. Tot i així, Salut concretarà si s'apliquen exempcions a finals de gener, quan presenti el pressupost del departament.

Pagar per fer turismeUna taxa gravarà els allotjaments i activitats turístiques

La Generalitat també introduirà una taxa turística, que gravarà l'estada de cada visitant en hotels, apartaments, cases rurals, càmpings i creuers. Es cobraran tres euros en hotels de cinc estrelles i creuers, dos euros en hotels de quatre estrelles i un euro en la resta d'allotjaments. La quota que haurà de pagar el client resultarà de multiplicar el gravamen pel nombre de pernoctacions, amb un màxim de 10 nits. No hauran de pagar els menors de 12 anys i els turistes amb estades subvencionades per algun òrgan de la Unió Europea. En quedaran exempts els usuaris de viatges de l'Imserso.

El preu de la justíciaCaldrà pagar 120 euros per interposar una demanda o recurs

A partir del 2012, recórrer als tribunals civils es deixarà sentir més que mai a la butxaca dels ciutadans. Als pressupostos del Govern que s'han d'aprovar al febrer o març, s'hi incorpora una nova taxa que gravarà diversos serveis personals i materials de l'administració de justícia. Així, interposar una demanda en el contenciós administratiu costarà a partir d'ara 120 euros, el mateix que caldrà pagar per interposar un recurs d'apel·lació o de cassació en la jurisdicció civil (fins ara era gratuït), entre d'altres. A la justícia civil, no sortiran gratis ni les fotocòpies, que a partir del 2012 es cobraran a 5 cèntims pels DIN A-4 i 10 cèntims els DIN A-3.

Viatjar en tren s'encareixEls bitllets de rodalies i regionals pugen més enllà de l'IPC

La pujada en els preus dels bitllets de tren anirà molt més enllà del tradicional increment referenciat a l'IPC. Els usuaris dels trens regionals -tant dels serveis de Renfe com Ferrocarrils de la Generalitat- patiran pujades de fins al 9,6% en el preu dels bitllets. Així, el trajecte entre Barcelona i Reus o entre Barcelona i Girona passarà a costar 7,40 euros en comptes dels 6,75 euros de fins ara. Als trens de Rodalies de Barcelona l'increment és igual que el que s'aplica al metro, un 38% per al bitllet senzill d'una zona, fins als 5,4 euros el bitllet senzill de sis zones (eren 4,9). L'abonament de 10 viatges de Rodalies també pateix pujades d'entre un 3% en una zona fins al 18% per a 6 zones.

Transport metropolitàLa T-10 costarà un euro més i el bitllet senzill es dispara fins als 2

Any nou: un euro més per cada T-10, el títol de viatge més utilitzat a Barcelona i l'àrea metropolitana. L'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) ha previst una pujada del preu de la targeta de 10 viatges del 12%: dels 8,25 euros que costava al 2011 fins als 9,25 -0,92 euros per viatge-. La pujada més pronunciada la viu, però, el bitllet senzill, que passa a costar dos euros, mentre que fins ara no arribava a l'euro i mig (un increment del 38%). També puja la T-50/30, que aquest 2012 costarà 37 euros, 3,5 més que l'any anterior. La T-Mes i la T-Trimestre, en canvi, seran lleugerament més barates. Costaran 50 i 135 euros respectivament, el que suposa un estalvi d'un i de cinc euros. El taxi també s'encareix. La baixada de bandera s'apuja 5 cèntims, fins a 2,05 euros, mentre que el preu per quilòmetre arriba als 0,93 euros i als 1,18 en la franja nocturna.

Bicing i aparcament a BCNL'abonament per a bicicletes puja un 25% i s'encareix l'àrea blava

L'abonament del Bicing, el servei públic de bicicletes de Barcelona, es dispara un 25%, fins als 44 euros. O el que és el mateix: 9 euros més que fins ara però, això sí, amb una nova assegurança. A més, moure's amb cotxe per la ciutat també serà més car perquè s'apuja el preu d'aparcar en zones de pagament. Tot i que l'àrea verda serà gratuïta per als residents que no hagin acumulat cap multa en l'últim any (unes 154.000 persones), per a la resta de conductors el preu de deixar el cotxe en aquestes zones serà més elevat. Aparcar en zona verda al centre costarà, a partir d'ara, 3 euros/hora, i l'àrea blava s'encarirà entre un 3,31% i un 4,17% en punts com Ciutat Vella o l'Eixample, i es congelarà als barris perifèrics.

Correu postal més carLa carta nacional ordinària s'encareix un 2,86%

L'1 de gener s'actualitzen els preus de Correos. La carta nacional ordinària, el producte més utilitzat, s'encareixen un cèntim, fins als 0,36 euros. És un increment del 2,86%.

Puja el preu del gasEl rebut de la llum es mantindrà estable en el primer trimestre

La tarifa elèctrica d'últim recurs (TUR), a la qual estan acollits uns 20 milions de consumidors, es congelarà en la revisió del gener. No obstant, es preveu que el preu de la llum augmenti durant el 2012 amb l'objectiu d'acabar amb el dèficit tarifari del sistema elèctric espanyol, que ja supera els 22.000 milions d'euros i hauria de desaparèixer el 2013. La patronal elèctrica espanyola ha manifestat en més d'una ocasió que la tarifa hauria d'incrementar-se en més d'un 10%.

La tarifa regulada de gas s'incrementarà un 0,5% de mitjana. Segons el ministeri d'Indústria, l'increment del gas suposa una pujada de la factura trimestral per a un consumidor tipus de 57 cèntims d'euro. El nou govern espanyol també ha decidit congelar el preu de la bombona de butà en 15,09 euros.

Els peatges pugen un 5,4%Barreres més cares, però amb més bonificacions

El transport privat també patirà a principis d'any un encariment. Concretament, els peatges incrementaran el preu de mitjana un 5,4%, xifra que incorpora l'IPC i la recuperació de l'IVA pendent d'anys anteriors. La pujada pretén compensar les concessionàries per la forta caiguda del trànsit dels últims anys (prop d'un 20% des del 2008). En canvi, el Govern oferirà descomptes acumulables per a vehicles elèctrics, automòbils amb alta ocupació i per a usuaris freqüents.

Revisió del preu de l'aiguaEl cànon pujarà un 3% per a la majoria d'usuaris

L'Agència Catalana de l'Aigua ha plantejat un increment del cànon del 3% per a la majoria d'usuaris catalans (65% de la població), que estan dins del primer tram (equivalent a un consum de 9 m/mes), mentre que la pujada per al segon i tercer tram serà de fins al 8,3%.

stats