CIÈNCIA
Crònica 29/03/2012

El trasplantament de cara "més complet" del món

Ara
1 min
El trasplantament de cara "més complet" del món

BARCELONA.Un grup de cirurgians de la Universitat de Maryland, als Estats Units, assegura haver realitzat el trasplantament de cara "més complet" de la història a un home que va viure 15 anys amb una màscara després de patir un accident amb una arma de foc que li va desfigurar el rostre.

Durant l'operació, que va durar 36 hores i es va fer fa deu dies, se li van trasplantar les dents, la mandíbula, part de la llengua i tot el teixit facial des dels cabells fins a la base del coll, segons van explicar els cirurgians que el van intervenir.

El pacient, de 37 anys, ja ha començat a tenir sensibilitat a la cara, a raspatllar-se les dents i a afaitar-se. També ha recuperat el sentit de l'olfacte que havia perdut en l'accident, patit quan tenia 22 anys i que l'havia portat a una "vida d'ermità", en paraules de l'equip mèdic.

L'operació es va fer en el marc d'un programa d'investigació del Pentàgon per reconstruir el rostre a soldats ferits a les guerres de l'Iraq i l'Afganistan. Es calcula que hi ha uns 200 militars que es podrien acollir a aquesta mena d'intervenció.

La primera operació d'aquestes característiques es va fer l'any 2005 a França i el 2010 es va fer el primer trasplatament de cara complet del món a la Vall d'Hebron.

stats