Crònica 01/06/2011

70.000 llocs de treball en perill, segons agricultors i sindicats

Esther Moix
2 min
Els treballadors del sector temen pels seus llocs de treball.

Brussel·les.CCOO, juntament amb l'organització Cooperatives Agroalimentàries, va avisar ahir que la crisi del cogombre "posa en perill 70.000 llocs de treball" i pot suposar "pèrdues milionàries per al sector". El secretari general del sindicat, Ignacio Fernández Toxo, va demanar un front comú al Govern, partits, empreses agràries, cooperatives i sindicats per aturar el clima de "pànic" als mercats. Per això, va demanar que es treballi en diferents fronts: en primer lloc, per "determinar les causes i les responsabilitats del brot d' E. coli ", en segon lloc per fer una campanya "de promoció per donar prestigi a la producció hortofruitera de l'Estat" i finalment va demanar "mesures laborals per als treballadors".

La primera resposta a aquestes demandes va ser l'anunci del Govern espanyol que el vicepresident, Alfredo Pérez Rubalcaba, i la ministra de Medi Ambient, Rosa Aguilar, es reuniran avui a Almeria amb representants del sector per analitzar les conseqüències de la crisi del cogombre. Aguilar va anunciar, per la seva banda, que l'Estat exigirà una compensació a la UE per les acusacions contra els cogombres. "Ha quedat clar que els nostres cogombres no són responsables d'aquesta situació", va dir, i va afegir que espera que els mercats "es reactivin immediatament". La ministra va titllar la situació de "greu" per al sector i va confessar que espera que Europa "adopti mesures d'urgència per al sector productor, no només espanyol".

Paral·lelament, ahir a la tarda es va saber que l'home ingressat a Sant Sebastià amb sospites d'una possible infecció del bacteri E. Coli havia donat negatiu en les proves. Tot i això, els metges no descartaven la infecció, ja que la prova microbiològica no és determinant perquè el pacient havia estat prenent antibiòtics. Avui se li faran més proves per determinar la infecció. En cas que donés positiu, es tractaria del primer cas a l'Estat.

stats