Crònica 11/02/2012

Una trentena de morts a la capital comercial de Síria

La ciutat d'Alep, el punt neuràlgic del comerç a Síria, ha entrat en el mapa de la violència que governa el país. Una trentena de persones hi van morir ahir en dues explosions que ningú ha reivindicat.

Ara
2 min
L'escenari dels dos atemptats a Alep.

BARCELONALa violència a Síria va arribar ahir a Alep, la segona principal ciutat del país. Almenys 28 persones van morir en dues explosions en el que és l'indret més poblat del país. La localitat és clau per a l'activitat comercial de Síria i, malgrat algunes manifestacions, havia estat relativament tranquil·la durant els onze mesos de revolta popular i repressió estatal.

Els objectius de l'atac van ser una seu de l'Agència d'Intel·ligència de la Policia Militar, al barri de Nou Alep, i un edifici de les forces antidisturbis, situat a la zona d'Al-Sajur, segons va informar la televisió oficial, que va descriure els atacants com "grups terroristes". Versions contradictòries sobre l'autoria dels atacs es van anar solapant des que les bombes van explotar a primera hora del matí (hora catalana). El número dos de l'Exèrcit Sirià Lliure (ESL), Malek Kurdi, va dir a l'agència Efe que no eren responsables dels atacs, negant les declaracions que el comandant en cap de l'ESL, Riad al-Asaad, havia fet unes hores abans a la mateixa agència reivindicant-ne l'autoria.

Acusen el règim

Kurdi va matisar que el grup, format per militars desertors, havia atacat els dos edificis amb artilleria però que no té prou logística per crear dos artefactes explosius. "Creiem que les dues explosions han estat preparades i executades pel règim per cobrir els seus crims en altres ciutats", va assegurar Kurdi per telèfon des de Turquia.

L'oposició va responsabilitzar des del principi el règim d'Al-Assad. L'atemptat és similar als tres que ha patit Damasc en els últims mesos i que van deixar una setantena de morts, molts a causa de dues explosions a l'exterior d'edificis de les forces de seguretat. En aquests casos, les autoritats també van responsabilitzar "grups terroristes" dels atacs.

La repressió no va aturar-se ahir en altres punts del país i almenys 35 persones van perdre la vida, entre les quals 5 menors i 3 dones, segons els Comitès de Coordinació Local.

L'organització opositora va destacar que les forces d'Al-Assad van continuar bombardejant la ciutat de Homs, principal bastió de l'oposició, sotmesa des de fa una setmana a una repressió que ja hi ha deixat 450 morts, segons l'Observatori Sirià dels Drets Humans.

stats