GUERRA A LÍBIA
Crònica 30/08/2011

La dona i tres fills de Gaddafi fugen a Algèria

David D. Kirkpatrick
3 min
La dona i tres fills de Gaddafi fugen a Algèria

The New York Times / Trípoli.La dona i tres fills del coronel Muammar al-Gaddafi van fugir ahir a primera hora del matí a Algèria, segons va confirmar el ministeri d'Exteriors del país. És la primera notícia sobre on s'amaga la família Gaddafi des que van desaparèixer després de la presa per part dels rebels de la residència del dictador a Trípoli, un cop decisiu dels insurgents en la guerra a Líbia. Un funcionari del ministeri d'Exteriors, parlant des de l'anonimat, va informar que els familiars de Gaddafi (entre els quals hi ha també néts i les dones dels fills del dictador, una de les quals va donar a llum en el viatge) són a la capital, Alger, i va recordar que cap d'ells està perseguit pel Tribunal Penal Internacional.

El representant algerià a les Nacions Unides, Mourad Benmehidi, va justificar l'acollida als Gaddafi com una actuació humanitària i va informar que el Consell Nacional de Transició, el govern rebel, n'havia estat informat.

On és Gaddafi és una incògnita, així com on són els seus fills més coneguts: Saïf al-Islam, la seva mà dreta; Khamis, cap de la brigada paramilitar d'elit, i Mutassim, comandant milicià i conseller de seguretat nacional del dictador.

La misteriosa desaparició de Gaddafi ha estat el tema estrella des que els rebels van entrar a Trípoli el 20 d'agost passat. Els insurrectes han dit que no consideraran completa la seva victòria fins que no capturin o matin el dictador que ha governat Líbia durant 42 anys.

Algèria és l'únic veí de Líbia que no ha reconegut el Consell Nacional de Transició (CNT) com a govern legítim del país.

Les notícies sobre aquesta fuga arribaven després que els rebels avancessin en la consolidació com a nou govern a Trípoli: han firmat nous contractes amb la petroliera italiana Eni i han permès a França i el Regne Unit, els països que han liderat l'ofensiva de l'OTAN, enviar equips a la capital amb la intenció de restablir les seves ambaixades a la ciutat.

Continua la missió de l'OTAN

El president del CNT, Mustafà Abdel Jalil, va instar, a la reunió de caps de defensa de l'OTAN, a continuar amb la intervenció que ha ajudat els rebels a fer caure el règim, emfatitzant que Gaddafi és encara una amenaça.

Paral·lelament, els rebels avançaven ahir en la seva ofensiva a Sirte, ciutat natal de Gaddafi, i continuaven amb les negociacions amb les forces gaddafistes que resisteixen per aconseguir la seva rendició.

Per la seva banda, el cap d'operacions de l'OTAN, Samuel Locklear, va dir ahir a Doha que l'aliança està disposada a continuar la seva missió a Líbia i va afirmar que el règim de Gaddafi "és a prop de la seva fi".

A Trípoli, el CNT s'esforça aquests dies a restaurar el subministrament d'aigua i electricitat i combustible a la ciutat, així com a proveir de medicaments i material mèdic els hospitals de la capital, tasques que els rebels saben que els ajudaran a guanyar legitimitat.

Els rebels denuncien que coincidint amb la retirada de les forces de Gaddafi de Trípoli, centenars de pous del desert que bombegen aigua cap a la ciutat s'han apagat misteriosament. Segons el CNT, les vàlvules que bombegen aigua s'han de reactivar manualment, però l'amenaça de gaddafistes al desert dificulta l'accés dels equips a la zona.

Segons el líder rebel de l'estabilització a Trípoli, Aref Naied, les Nacions Unides han acordat enviar cinc milions de litres d'aigua embotellada -uns dos litres i mig d'aigua per cada ciutadà de la capital- i algunes de les ampolles ja estaven sent distribuïdes a través de les mesquites de la ciutat. Naied va afegir que dos vaixells van arribar al port de Trípoli amb ajuda humanitària i que el govern provisional ha reobert una base aèria per rebre carregaments d'avions. Va afegir que els rebels estan a punt de controlar l'aeroport.

En una transició simbòlica, la televisió estatal líbia estaria preparada per tornar a emetre, segons la ràdio estatal, totes dues ara sota control rebel. Fa només una setmana, aquests mitjans consideraven els rebels "terroristes i rates".

stats