SORTIDA DE LA CRISI
Crònica 27/09/2011

Els turistes deixen 8.000 milions

La despesa dels turistes estrangers supera els 8.000 milions fins a l'agost, un 9,5% més que l'any passat. Catalunya ha rebut més visitants i el sector es reivindica com el motor de la recuperació.

Elena Freixa
2 min

Barcelona.Els creixements en els fluxos turístics són una bona notícia enmig d'una economia encara estancada. Entre el gener i l'agost van venir 9,8 milions de visitants, un 4% més que en el mateix període de l'any passat. Bona part de la millora s'explica pels bons resultats amb què es va tancar la temporada alta d'estiu. Dels 8.000 milions d'euros que s'han deixat els turistes aquest any a Catalunya, més de la meitat (quasi 4.500 milions) es van ingressar entre els mesos de juny i agost, que és també quan es van concentrar el 53% dels visitants. El conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, va celebrar que els números demostren que el sector torna a ser capaç de generar riquesa, ja que la despesa va créixer per sobre del que ho va fer el nombre de visitants. Els sindicats, però, van rebatre que, malgrat les bones dades, la creació d'ocupació no ha estat ni en quantitat ni en qualitat la que correspondria. Segons CCOO, els nous contractes han estat pocs i sobretot per la via de la temporalitat. "L'impuls al sector es fa a base d'economia submergida o d'allargar la jornada dels que ja treballen", va lamentar el sindicat.

Diversificació geogràfica

Malgrat la bona marxa dels mercats tradicionals, que segueixen liderant França, el Regne Unit i Itàlia, el Govern vol aprofitar l'embranzida d'altres que creixen amb força com és el cas dels russos. Durant els mesos d'estiu aquest col·lectiu va créixer per sobre del 50% respecte a l'any passat i Catalunya espera tancar el 2011 amb més de mig milió de turistes d'aquesta procedència. Davant el possible creixement, el Govern ja va sol·licitar fa mesos al ministeri d'Afers Exteriors que ampliés la plantilla al consolat espanyol a Rússia per atendre les peticions de visats amb més rapidesa. La plantilla es va ampliar en 15 persones.

La diversificació geogràfica del turisme que visita Catalunya és un dels reptes més immediats que ahir va situar el conseller per millorar la competitivitat a mig i llarg termini. L'efecte dissuasiu que han tingut els últims mesos les revoltes àrabs no pot fer perdre de vista que molts d'aquests països són competidors potencials en el model sol i platja que, segons els experts, Catalunya ha de superar per seguir sent una destinació líder.

Optimisme per a finals d'any

La ressaca que ha deixat l'estiu al sector turístic fa que sectors com l'hoteler, que ja era optimista, mantingui bones perspectives per als propers mesos, segons recull una enquesta presentada ahir per la Cambra de Comerç i l'Ajuntament de Barcelona. Les impressions recollides entre els empresaris de l'àrea metropolitana sobre el segon trimestre de l'any apuntaven a una millora del negoci, una frenada en les davallades de la inversió i una certa recuperació dels preus. Segons va explicar la segona tinent d'alcalde de Barcelona, Sònia Recasens, el tercer trimestre continuarà amb la mateixa tònica i el sector hoteler liderarà l'optimisme per sectors. Va afegir que la indústria encara mostrarà una recuperació feble i la construcció seguirà sense aixecar el cap. A més, l'ocupació serà la que en seguirà sortint malparada, ja que la destrucció de llocs de treball no s'aturarà.

stats