LES PREVISIONS DE VACANCES
Crònica 14/04/2011

El sector turístic preveu una Setmana Santa de rècord

Dos de cada tres empresaris turístics catalans confien que els beneficis augmentin aquesta Setmana Santa. La Generalitat ja parla d'una temporada turística de "màxims històrics".

Miquel Codolar
2 min
Que aquest any la Setmana Santa sigui més tard afavorirà l'afluència de visitants als destins de platja.

Madrid.Els conflictes del nord d'Àfrica són el principal motiu de l'optimisme dels empresaris turístics. El conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, va dir ahir que les perspectives turístiques són molt favorables i va preveure "màxims històrics", tant durant la Setmana Santa com a l'estiu. La patronal Exceltur va corregir a l'alça les previsions de creixement del sector per a aquest any. Ara esperen que no creixi només un 1%, com havien dit al gener, sinó que confien que s'arribarà a un 2,2%. Sembla contradictori fer aquest anunci quan el govern espanyol fa pocs dies que va dir que hi hauria més atur i menys PIB del que havia previst.

Però el sector turístic està convençut que és el que tira cap amunt. El primer trimestre d'aquest any ha registrat un repunt d'un 2,4%. E nquestats sobre com veuen aquesta Setmana Santa, un 65,5% dels empresaris catalans del sector diuen que els beneficis augmentaran respecte al mateix període de l'any passat, mentre que un 34,5% defensen que els turistes gastaran menys. Els empresaris catalans són dels més optimistes de l'Estat, només per darrere dels canaris, els balears i els andalusos. El balanç positiu s'explicaria, segons Exceltur, perquè hi haurà més turistes estrangers redireccionats des del nord d'Àfrica, perquè la Setmana Santa és tard i fa més bon temps i perquè alguns compraran a última hora per l'amenaça de vaga dels treballadors d'Aena.

Primer trimestre

Pel que fa a les vendes del sector de l'allotjament durant el primer trimestre del 2011, segons un 46,6% dels empresaris han augmentat, mentre que un 33,9% diuen que s'han mantingut i un 19,5% asseguren que han caigut. Pel que fa als beneficis, un 30,5% expliquen que han crescut, un 44,3% diuen que s'han mantingut i un 25,3% lamenten que han empitjorat. Les Canàries, fins ara amb un 89%, ha centralitzat el creixement del turisme. Madrid, Barcelona i València són les ciutats que més han millorat.

L'augment del turisme que reflecteix les dades dels últims mesos podria incitar els empresaris a oferir nous productes, i això repartiria els guanys entre més empreses i dificultaria una recuperació real de les empreses actuals. Per aquest motiu el president d'Hotels Barceló, Simó Pere Barceló, va demanar ahir que s'eviti el creixement de l'oferta turística espanyola fins que no s'hagi aconseguit ocupació estable al sector, la recuperació de l'estacionalitat, la millora de l'ocupació i la recuperació de la rendibilitat. I és que l'ocupació mitjana dels hotels s'ha reduït durant els últims anys d'un 57% a menys d'un 50%, segons dades d'Exceltur.

stats