ELECCIONS CANTONALS A FRANÇA
Crònica 22/03/2011

La ultradreta francesa ja es veu a les portes de l'Elisi

Cristina Rivas
2 min
Relleu generacional La presidenta del Front Nacional, Marine Le Pen, comenta amb el seu pare -l'exlíder del partit- els resultats de les eleccions cantonals. El creixement de la ultradreta  a França posa en estat d'alerta els socialistes i el partit de Sarkozy.

Corresponsal a ParísEl Front Nacional (FN) es beneficia d'una abstenció del 56% i assaboreix el resultat del seu primer èxit electoral -el 15,7% dels vots- d'ençà que la filla de Jean Marie Le Pen presideix la ultradreta francesa. Marine Le Pen ha modernitzat el discurs i trepitja els talons de la Unió per un Moviment Popular (19,3%), la formació de Sarkozy. És el resultat del primer assaig abans de les eleccions legislatives del 2012: la primera volta de les eleccions cantonals franceses que es van celebrar diumenge passat.

Escalada progressiva

Tot i que el Partit Socialista (PS) segueix al capdavant en nombre de vots -han aconseguit un 26,8% dels vots- aquestes eleccions són les de Le Pen. Ella ha endolcit el discurs xenòfob del seu pare i ha sabut convertir un Front Nacional en coma polític en un monstre temut per les formacions de primera fila. La victòria no és aclaparadora, però sí que posa en una situació compromesa tant els socialistes com el partit de la majoria.

De cara a la segona volta de diumenge vinent, el Front Nacional s'encararà al Partit Socialista en 204 cantons (les divisions administratives a França). Aquest fet obliga la UMP a pronunciar-se: què han de votar els electors de la formació de Sarkozy? D'altra banda, el duel entre FN i PS tindrà lloc en 190 cantons, entre els quals hi ha el de Perpinyà.

A l'hora de les recomanacions per a la segona volta, Jean-François Copé, president de la UMP, mantenia dilluns la seva posició ni-ni : ni aliances amb el Front Nacional, ni front republicà. Copé, que reconeix que ha obtingut uns resultats "decebedors". I declarava a l'emissora RTL: "No hem de fer creure que la dreta i l'esquerra són el mateix: un front republicà només alimentaria l'extrema dreta". Copé apel·la a la llibertat d'elecció dels ciutadans i assenyala que mai ningú no ha prohibit votar els socialistes. Tot un joc d'equilibri i de matisos que ja divideix els mateixos membres de la UMP. En canvi, els socialistes sembla que ho tenen més clar: la consigna es barrar el pas al Front Nacional. A última hora de dilluns, el primer ministre Fillon es desmarcava de l'ambigüitat de Copé i també es pronunciava favorable a evitar com sigui la progressió del Front Nacional. El debat està servit.

stats