Crònica 01/03/2012

La protesta universitària es radicalitza

L'ampli seguiment de la vaga universitària va quedar distorsionat pel caos i la violència amb què va acabar la manifestació al centre de Barcelona. L'organització, però, es va desvincular dels incidents.

Sònia Sánchez
3 min
La protesta universitària es radicalitza La veu de sindicats, docents i estudiants La rèplica  de la Generalitat

BARCELONA."L'impacte de la retallada comença a ser bastant greu". Així justificava el portaveu de la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP), Xavier Domènech, l'ampli seguiment de la vaga convocada ahir per aquesta organització a totes les universitats públiques. Va ser més ampli que en la del 17 de novembre, perquè aquest cop comptava amb l'adhesió de tots els sindicats -llavors només va ser la CGT- i, per tant, amb més representació del professorat. Però també perquè els plans de viabilitat econòmica que tots els centres públics comencen ara a executar fan evidents les retallades. Però, al contrari que el 17-N, la manifestació universitària va acabar aquest cop amb cotxes i contenidors cremats, seus bancàries destrossades i diverses càrregues policials que van deixar un balanç de dotze detinguts i dotze persones ferides.

Aules buidesEl seguiment de la vaga va ser de fins al 70% en algunes universitats

El dia va arrencar amb aules majoritàriament buides, piquets impedint l'accés a les universitats i talls de trànsit, tant a la Diagonal (Universitat de Barcelona) com a l'AP-7 (Universitat Autònoma de Barcelona). A la Universitat Pompeu Fabra només es van fer el 30% de classes. La cinquantena d'estudiants que havien dormit al campus de Ciutadella tapiaven accessos a les aules i feien una cercavila per les poques classes en marxa per explicar la vaga. Al Campus Nord de la UB, les facultats també presentaven un aspecte molt fora del comú, amb pocs estudiants pels passadissos i només dues de cada vuit classes en marxa a les 11 del matí. A la Facultat d'Enginyeria Industrial de la Universitat Politècnica de Catalunya hi havia una mica més de moviment, però els estudiants que hi eren asseguraven que hi havia poca activitat en comparació amb una jornada normal. Al campus de la UAB a Bellaterra, vuit facultats van tancar i cinc més només van fer alguna classe. El seguiment de la vaga va ser irregular a les universitats de Girona, Tarragona i Lleida, on també havien dormit estudiants.

Protesta multitudinària60.000 persones a Barcelona i milers a les altres tres capitals

La manifestació convocada al migdia a Barcelona va ser més multitudinària que la de la vaga anterior, amb unes 60.000 persones segons els organitzadors i 25.000 segons la Guàrdia Urbana. Rere la pancarta de la PUDUP -"No pagarem la seva estafa. Salvem la universitat pública"- s'hi van unir una multitud de lemes de totes les universitats i, fins i tot, d'algun centre de secundària. Crits en favor de la "pública i de qualitat", contra la "privatització" i el "Com a València, resistència" van ser dels més sentits. A Lleida també s'hi van manifestar uns 3.000 estudiants i professors, mentre que a Tarragona i Girona en van ser un miler.

Aldarulls al carrerDesenes de joves distorsionen una manifestació pacífica

Centenars d'universitaris van voler expressar la seva indignació cap a un dels símbols del capitalisme, la Borsa de Barcelona, incendiant un ninot vestit d'empresari davant l'edifici. Però les coses aviat es van desbordar. Els insults van donar pas a les boles de pintura i els ous, i aviat van venir les ampolles, les llaunes i les pedres. Mentre la capçalera de la mobilització seguia el seu recorregut, els Mossos carregaven contra el nombrós grup que s'havia quedat a la Borsa. Poc després es desencadenava el caos al centre de la ciutat, amb contenidors cremats i ràfegues dels agents antidisturbis pels carrers. El portaveu de la PUDUP va defensar, però, que la protesta havia estat "majoritàriament pacífica" i que els actes de violència "no tenen res a veure amb l'organització ni amb l'esperit de la convocatòria".

Queixes que no s'aturenProfessors i estudiants no descarten més mobilitzacions

L'aplicació dels plans d'austeritat de les universitats està generant tensions entre el Govern i els rectors, als quals la PUDUP acusa de no defensar els interessos de la universitat pública. El moviment de professors i estudiants, que no descarta futures mobilitzacions, pot generar encara més tibantors en aquest procés. Caldrà veure si la radicalització d'ahir és cosa d'un dia.

stats