EDUCACIÓ SUPERIOR
Crònica 20/04/2012

La universitat costarà el doble

El ministre d'Educació es va reunir ahir amb les autonomies i els va donar llum verda a apujar les taxes universitàries. Les mesures formen part d'un decret que s'aprovarà avui per estalviar 3.000 milions.

Joan Faus / Sònia Sánchez
2 min
LA UNIVERSITAT PÚBLICA SERÀ MÉS CARA
 El govern central permetrà a les autonomies que apugin els preus de la matrícula universitària fins al 25% del seu cost, cosa que a Catalunya pot suposar en alguns casos doblar el preu actual. El Govern ja va avançar que encariria la universitat el màxim permès, però ara està a l'espera de poder garantir un 30% d'alumnes amb beca.

MADRID/BARCELONA.El govern espanyol va accedir ahir a algunes de les peticions de les comunitats autònomes, que necessiten canvis normatius per poder reduir el dèficit públic. El ministre d'Educació, José Ignacio Wert, va donar llum verda a les autonomies per augmentar el preu de les taxes universitàries i poder eliminar les titulacions amb menys demanda d'alumnes.

A partir del curs vinent, les comunitats podran decidir si els alumnes segueixen pagant un 15% del cost total de la carrera o arriben fins a un 25%. Això, segons el ministeri, suposarà un màxim de 60 euros més al mes, és a dir, 540 euros addicionals en la matrícula de l'any vinent. Des de Colòmbia, el president de l'executiu, Mariano Rajoy, va demanar als ciutadans que facin aquest "petit esforç" perquè "en aquest moment no hi ha diners per atendre el pagament dels serveis públics".

A Catalunya el preu es podria doblar fins i tot. Aquí l'alumne paga entre el 12% i el 15% del cost. Per exemple, en el curs més habitual, de 60 crèdits, la matrícula té tres preus diferents segons el tipus d'estudi: 909, 1.287 i 1.422 euros. En el primer cas, si els 909 euros són el 15% del cost i l'any vinent és el 25%, es passaria a pagar 1.510 euros (600 més), però si el preu actual és el 12% del cost, l'any que ve seria el doble, 1.819 euros. En el cas extrem, si es doblen els graus més cars, el preu del curs vinent seria de 2.845 euros.

Tot i que la proposta de Wert d'apujar preus fins al 25% del cost és exactament la que li havia demanat el Govern català, com havia avançat l'ARA, el secretari d'Universitats, Antoni Castellà, no va donar per fet l'increment de preus a Catalunya per al curs vinent. Hi falten, diu, algunes "condicions", en al·lusió a poder garantir un augment de les beques per als estudiants amb rendes baixes. El Govern vol que el 25% dels diners recaptats amb la pujada vagi al fons català de beques i s'ha marcat com a objectiu passar del 20% actual d'alumnes becats a un 30%. Però per poder garantir aquest augment "l'estat s'ha de comprometre a incrementar, o com a mínim no rebaixar, els seus fons de beques", cosa que -diu Castellà- no es va assegurar en la reunió d'ahir. En declaracions a aquest diari, va admetre que "molt probablement" el curs vinent els preus pujaran fins a assolir "entre el 20% i el 25% del cost", però va matisar que caldrà esperar als detalls.

Més car per als repetidors

El cost, però, no serà igual per a tothom. Els que es matriculin en el mateix curs per segona vegada hauran de pagar entre un 30% i un 40% del cost (cada autonomia decidirà); per tercera vegada, entre un 65% i un 75%, i a la quarta, del 90% al 100%.

D'altra banda, el decret donarà llibertat a cada autonomia per negociar amb les seves universitats públiques uns criteris concrets per reduir les titulacions amb menys demanda d'alumnes.

stats