Crònica 08/07/2011

Les universitats de parla catalana dupliquen Erasmus

S. Sánchez
2 min
Totes les universitats catalanes, públiques i privades, formen part de la Xarxa Vives.

Barcelona.Els estudiants d'Erasmus que escullen alguna de les 21 universitats de la Xarxa Vives, que integra centres de Catalunya, País Valencià, Balears, Catalunya Nord, Andorra i Sardenya, s'han duplicat en els últims deu anys i han passat de 5.300 el curs 2000-2001 als 10.000 que actualment estudien en algun d'aquests centres de parla catalana.

Espanya és el principal destí dels estudiants europeus que opten per fer un Erasmus, amb uns 34.000 alumnes en aquest programa. la Xarxa Vives, amb 10.000 estudiants d'Erasmus, se situa en el sisè lloc del rànquing, només darrere de la resta de l'Estat, França, Alemanya, Regne Unit i Itàlia. El president de la Xarxa i rector de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Antoni Giró, veu aquest fet com a prova que "la regió Vives ja és una regió universitària de referència a nivell europeu".

"El català no és cap barrera"

"El tòpic que el català és una barrera avui ha quedat demostrat que és fals i demanem responsabilitat per fer decaure aquest discurs, que encara és molt present en alguns àmbits", deia ahir el secretari d'Universitats de la Generalitat, Antoni Castellà, que també va veure en aquestes dades un suport a la demanda del català com a llengua oficial de la Unió Europea (UE).

De fet, després d'entrar el 2009 a la llista d'idiomes minoritaris que reben fons de la UE per fer cursos intensius de llengua, el català ja se situa en la posició 10 d'un total de 26 en nombre de sol·licituds. Per al curs 2010-2011, 900 estudiants d'Erasmus van demanar fer un curs intensiu de català, però només hi havia 200 places. Aquestes classes s'imparteixen en dues setmanes, habitualment a l'agost, abans d'iniciar el curs universitari, però també al gener. Només per als cursos d'estiu, la demanda ha crescut un 43% respecte del curs passat. Per això, la UE atorgarà per al proper curs una subvenció d'uns 100.000 euros per a 17 cursos intensius de català, tres més que els 14 d'enguany.

stats