Crònica 26/02/2011

Les universitats reduiran els màsters per sobreviure

Menys màsters per sobreviure a la retallada. Aquesta és una de les mesures que hauran de prendre les universitats públiques catalanes per afrontar una reducció pressupostària que durarà dos anys.

Carles Arbolí
2 min
Els rectors de les vuit universitats públiques catalanes durant la reunió que van mantenir amb el conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell.

BARCELONA.Les vuit universitats públiques catalanes hauran de reduir el nombre de màsters que imparteixen -uns 500 en el seu conjunt- com a mesura per afrontar la retallada pressupostària, que en general voltarà el 10 per cent. És una de les qüestions que van tractar ahir els vuit rectors durant la reunió que van mantenir amb el conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, que ja els va advertir que hauran de fer "sacrificis" durant almenys dos anys.

Malgrat que el global de la reducció pressupostària serà del 10 per cent, Mas-Colell els va precisar que l'ajust "no serà lineal" per a totes les universitats i que es tractarà de manera individualitzada amb els responsables de cada centre.

Per la seva banda, el rector de la Universitat de Barcelona i president de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP), Dídac Ramírez, demana al Govern que les retallades siguin "conjunturals" i que no s'allarguin en el temps més de l'imprescindible. Ramírez reclama, a més, que l'executiu reconegui el deute històric acumulat de les universitats, una petició que Mas-Colell els ha dit que no pot satisfer en aquest moment. El conseller va insistir que en la reunió no es va parlar de percentatges específics per a la retallada que caldrà aplicar als pressupostos universitaris, tot i que va apuntar que el 2012 l'ajust podria ser inferior al d'aquest any, depenent de la situació econòmica.

Una altra de les qüestions que es van posar damunt la taula és l'increment de les taxes universitàries als estudiants, tot i que el president de l'ACUP admet que és un "tema delicat" que no es pot abordar si no es té en compte una eficient política fiscal i de beques, així com l'equitat en el conjunt del sistema universitari.

Penalitzar els repetidors

Mas-Colell va assumir el compromís "d'escoltar les opinions dels rectors" sobre aquest tema i va explicar que penalitzar els repetidors amb un augment en les taxes té "la lògica de donar una lliçó més moral, d'afavorir l'esforç, que econòmica, ja que el finançament que provindria d'aquest apartat és la xocolata del lloro".

Rectors i conseller van coincidir a destacar la bona sintonia entre les dues parts. A partir de la reunió d'ahir començarà una altra ronda de contactes dels responsables d'Universitats amb cadascun dels rectors i gerents de les vuit universitats públiques catalanes, que es faran en els pròxims mesos per abordar el mètode amb què s'afronten els sacrificis econòmics. Ramírez confia que aquest bon clima permeti "mantenir l'esperança" que el sistema universitari podrà, després de dos o tres anys de retallades, "fer un pas endavant a Catalunya".

stats