Crònica 10/04/2012

Les vacances es cobren 12 víctimes mortals a les carreteres

T.g.
2 min

BARCELONA.El nombre de morts a la xarxa viària catalana aquesta Setmana Santa s'elevava ahir, al tancament d'aquesta edició, a 12, xifra que suposa tres víctimes mortals més que l'any passat. Des del començament de les vacances de Pasqua -el divendres 30 de març- i fins ahir s'havien registrat 8 accidents importants, en què, a més de les 12 víctimes mortals, hi va haver 6 ferits greus i 10 de lleus. De tots els accidents, tres van ser múltiples, tots a la demarcació de Lleida.

El director del Servei Català de Trànsit, Joan Aregio, va dir ahir -tal com va recollir l'ACN- que es tracta d'una xifra negativa, que està en línia amb el que està passant aquest any, que ha començat amb un repunt negatiu dels morts a les carreteres catalanes. De moment, des de començaments d'any, 69 persones han perdut la vida en accidents de trànsit.

Aregio va voler destacar ahir que el factor humà ha tingut un pes molt important en tots els accidents d'aquesta Setmana Santa, ja que dels vuit sinistres mortals, cinc han estat xocs. Tot i això no els va atribuir a un augment de la velocitat dels conductors, ja que, tal com va dir, acostumen a ser qüestions de maniobres.

Per això, Trànsit continuarà aquest mes amb el pla d'acció que va començar al març, que incrementa la presència dels Mossos d'Esquadra a les carreteres els caps de setmana i que apel·la a la responsabilitat dels conductors. Tot i això va alertar que "no es pot posar un mosso en cada quilòmetre ni darrere de cada vehicle". Aregio va avançar que a finals d'abril es farà una avaluació i, si cal, s'implantaran més mesures. De moment, però, va dir que "no es pot traçar un fil conductor que expliqui aquest augment dels accidents aquest any". Per això, va insistir a demanar responsabilitat als conductors, i va admetre un repunt de la sinistralitat en aquests primers mesos de l'any. Pel que fa a la mobilitat, Aregio va destacar que la tornada es va produir de manera esglaonada i sense complicacions importants, "les habituals en un cap de setmana", va dir. A les vuit del vespre d'ahir el 87% dels 605.000 vehicles que havien sortit de l'àrea metropolitana ja havien tornat.

L'accident més greu que s'ha registrat aquests dies de vacances va passar diumenge a Oliola. Tres persones van morir i dues més van resultar ferides en un xoc frontal. Els Mossos d'Esquadra van detenir una conductora acusada de provocar l'accident i fugir del lloc dels fets. Sospiten que la dona hauria fet una maniobra incorrecta que va provocar el xoc.

stats