AVENÇOS MÈDICS
Crònica 02/02/2011

La vacuna contra la sida, més a prop

L'Hospital Clínic ha provat amb èxit una vacuna terapèutica contra la sida que és la que més bons resultats ha donat fins ara: estimula les defenses dels pacients per reduir fins a tres vegades el virus.

Lara Bonilla
2 min
L'equip que ha fet possible la vacuna contra la sida més eficaç fins ara: els doctors Brander, Gallart, Gatell i García.

BARCELONAHan estat sis anys de feina però l'objectiu bé s'ho val. L'Hospital Clínic ha desenvolupat una vacuna terapèutica contra la sida que s'ha convertit en la més eficaç. Aconsegueix estimular les defenses del malalt i reduir la càrrega viral fins a tres vegades. "Les defenses que som capaços d'estimular amb la vacuna són responsables de la caiguda del virus del VIH, poden controlar la càrrega viral", va explicar ahir el doctor Felipe García, del servei de malalties infeccioses de l'IDIBAPS-Hospital Clínic, el centre que ha desenvolupat aquest model de vacuna en el marc de l'HIVACAT, que és el programa català per al desenvolupament de vacunes contra la sida.

Més barat i menys tòxic

L'objectiu és que la vacuna, la primera que es prova en humans, pugui substituir els tractaments antiretrovirals, que són molt més cars, més tòxics, i s'han d'administrar durant tota la vida. El tractament amb antiretrovirals costa uns 9.000 euros l'any per pacient i pràcticament només s'administra en països rics. "El cost de la vacuna representa un terç, uns 3.000 euros, i només s'hauria d'administrar una o dues vegades", va destacar el doctor Josep Maria Gatell, codirector de l'HIVACAT i cap del servei de malalties infeccioses del Clínic. En canvi, el tractament amb antiretrovirals és per a tota la vida, ja que, si es retira, hi ha un rebrot del virus. L'objectiu últim de les vacunes terapèutiques és minimitzar la necessitat dels antiretrovirals que costa a la sanitat catalana uns 170 milions d'euros l'any.

Es tracta d'una vacuna personalitzada perquè s'ha dissenyat a partir de cèl·lules dendrítiques dels mateixos malalts -que formen part del seu sistema immunitari- que després se sensibilitzen en el laboratori amb una forma activada del seu propi virus i s'aconsegueix passar d'un milió de virus a mil milions en una vacuna.

En la primera fase de l'assaig hi han participat 24 pacients. A la meitat se'ls va administrar la vacuna i a l'altra meitat -el grup de control-, no. Els autors de l'assaig desconeixien qui eren els pacients que havien rebut la vacuna (el mètode anomenat doble cec ), i cap havia rebut tractament antiretroviral.

Comercialització d'aquí tres anys

Després de 24 setmanes es va comprovar que la majoria dels pacients que havien rebut la vacuna havien registrat un descens significatiu de la càrrega viral, en concret s'havia reduït el virus fins a tres vegades -en alguns pacients fins i tot deu-, i, a més, havien augmentat les seves defenses, cosa que els permetia lluitar contra el virus. Més de la meitat arribaven a l'any, que és el temps que ha durat l'assaig, amb la càrrega viral baixa. En cap cas, però, es va aconseguir que el virus fos indetectable. No obstant, els resultats són esperançadors, ja que iniciatives anteriors havien aconseguit una resposta molt més modesta.

Ara comença la segona fase de l'assaig -els resultats es donaran a conèixer a finals d'any- en què participaran 36 malalts que s'hagin tractat dos anys amb antiretrovirals. Si s'aconsegueixen millores, la vacuna es podria comercialitzar d'aquí tres anys. A principis de l'any que ve, altres grups d'investigació presentaran estudis semblants i es decidirà quina és la millor línia a seguir. " Estem en la bona direcció", va assegurar Gatell. La vacuna forma part de l'HIVACAT i del centre de recerca IrsiCaixa.

stats