REIVINDICACIONS DELS TREBALLADORS DE LA NETEJA
Crònica 15/04/2011

La vaga d'escombriaires s'enquista i omple de brutícia Girona

Avui farà cinc dies que a Girona no es recullen totes les deixalles. La vaga dels empleats de la recollida selectiva encara no té data d'acabament. Empresa i sindicats continuen sense posar-se d'acord.

Narcís Presas
2 min
Contenidors envoltats de deixalles i cartrons en un dels carrers del nucli urbà de Girona.

Girona.Els efectes de la vaga dels treballadors de la recollida selectiva de Girona es comencen a notar als carrers de la ciutat. La brossa sobresurt dels contenidors, especialment les capses de cartró, que s'apilen des que dilluns els treballadors de Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) van començar una vaga indefinida per reclamar que se'ls equipari el sou amb el salari que perceben els treballadors municipals de Musersa, empresa encarregada de la recollida del rebuig i de la fracció orgànica.

FCC és l'empresa adjudicatària de la recollida de vidre, cartró i envasos lleugers a Girona. Ahir es va convocar una reunió entre l'empresa i els sindicats, amb la mediació del departament d'Empresa i Ocupació. Tot i les cinc hores de duració de la trobada, la sessió va finalitzar sense acord. Els sindicats asseguren que mantindran la mesura de protesta fins que els 27 treballadors de l'empresa tinguin un document per escrit amb el compromís d'equiparar el sou que paguen les dues empreses. Ara mateix, els treballadors de Musersa cobren uns 100 euros mensuals més.

L'Ajuntament de Girona té previst adjudicar en un breu període de temps un nou concurs que unifiqui tots els tipus de recollida en una mateixa empresa de nova creació i de capital mixt, que englobarà els treballadors de les dues empreses. Segons fonts municipals, d'aquesta manera s'equipararan les condicions laborals dels dos col·lectius. Segons CCOO, l'empresa no s'avé a negociar i no vol garantir l'augment de sou als seus empleats fins que es resolgui la creació de la nova empresa. Els sindicats reiteren que no abandonaran la protesta fins que tinguin a les mans un acord que garanteixi per escrit l'equiparació salarial amb els treballadors de l'empresa municipal.

Contenidors plens a vessar

L'Ajuntament apunta que els serveis mínims del 25% s'estan respectant, però la realitat és que els quatre primers dies de vaga han provocat que els contenidors de recollida selectiva estiguin plens a vessar. Es comencen a generar muntanyes de cartrons al seu voltant. L'alcaldessa, Anna Pagans, considera "injustificada" la mesura de força, tenint en compte l'actual context de crisi econòmica i les elevades xifres d'atur, que desaconsellen la convocatòria a la lleugera de vagues. Des del consistori han demanat als ciutadans que redueixin al màxim els residus de paper i cartró, i que els guardin tant com puguin a casa seva abans de deixar-los als contenidors.

La intervenció de la Generalitat com a mediador ha estat, per ara, infructuosa. De moment, els sindicats han decidit continuar amb les protestes. Han convocat per avui al migdia un acte de protesta davant el consistori gironí.

stats