LA RENOVACIÓ DE L'ESQUERRA
Crònica 01/04/2012

El valencianista Ximo Puig liderarà el PSPV

Salvador Almenar
3 min
VENCEDOR I DERROTAT Ximo Puig a la dreta alçant el braç del derrotat Jorge Alarte. El resultat va ser contundent, amb un 61% dels vots per a l'alcalde de Morella i el 24% per al fins ara secretari general.

ALACANTCap sorpresa en el 12è Congrés Nacional del Partit Socialista del País Valencià. Com estava previst en el guió, l'alcalde de Morella, Ximo Puig, es va convertir ahir en el nou secretari general del PSPV gràcies al suport de 321 delegats. Per la seva banda, el candidat a la reelecció, Jorge Alarte, va sumar 179 vots a favor que corresponen pràcticament als avals amb els quals va arribar divendres a la inauguració del congrés. Tot i així, Alarte va tractar de convèncer els delegats que van avalar els precandidats Manolo Mata i Francesc Romeu per aconseguir revertir el resultat, però no se'n va sortir. La votació es va tancar amb un 61% de vots per a Puig, un 34% per a Alarte, 24 abstencions i un vot nul.

Amb la derrota, Jorge Alarte ha ostentat el càrrec de secretari general poc més de tres anys i mig. Però el setembre del 2008 va aconseguir vèncer el duel que pocs pensaven que quatre anys més tard es reeditaria. L'única diferència entre fa quatre anys i ara és que Alarte va aconseguir vèncer Puig per una diferència mínima i ara l'alcalde de Morella li ha tornat la moneda però amb escreix. Tenint en compte solament els números, Puig hauria de sortir molt més reforçat d'aquest congrés -la diferència amb el seu oponent ha estat de 142 vots- que no pas Alarte el 2008, quan només va guanyar Ximo Puig per 20 vots.

Sens dubte, aquest cap de setmana ha significat un altre revés a la ruïnosa carrera política d'Alarte d'ençà que va arribar a la secretaria general. Divendres no va aconseguir que els delegats aprovessin la seva gestió al capdavant del partit, d'aquesta manera es queda amb el dubtós honor de ser el primer líder del PSPV que no aconsegueix tirar endavant aquesta votació. Des d'aquell precís moment, el congrés dels socialistes va quedar resolt. Els afins a Puig sabien fins i tot abans d'aquest cap de setmana que tenien cert avantatge, però després de veure el vot de càstig que els militants van fer a Alarte es van adonar que tenien la victòria a la butxaca. El descontentament general per haver obtingut en els últims tres anys els pitjors resultats electorals de la història del socialisme valencià i el pacte de Romeu amb Puig són les claus de l'àmplia victòria del morellà.

Socialisme i valencianisme

En el seu discurs davant els delegats, Puig va explicar el seu projecte polític, que està basat en dos conceptes: socialisme i valencianisme. El nou secretari general advoca per "rellegir" la història del partit i trobar les claus per saber què cal fer en un "moment de canvi per al socialisme espanyol". En aquest sentit, va demanar als seus companys que tornin a "connectar amb la gent" i, per fer-ho, han d'estar a prop dels treballadors, dels joves i de tots els que "busquen en el PSPV una resposta a la crisi econòmica, social i moral", en què, a parer seu, el Partit Popular ha sumit el País Valencià.Però no només va insistir als seus companys que han de "tornar a ser com els primers socialistes", sinó que els va animar a fer-ho des d'un prisma valencianista. "Jo no sóc nacionalista, sóc valencianista, i hem de ser tan socialistes com valencianistes", va assenyalar Puig. L'alcalde de Morella va incidir en aquest punt perquè sap que és un dels aspectes que pot diferenciar la seva gestió de la d'Alarte. De fet, Puig ja va mostrar en la seva etapa com a cap de gabinet del govern de Joan Lerma més sensibilitat amb la llengua i la cultura valenciana que no pas el seu predecessor. Alguns exemples d'això són la defensa de TV3 al País Valencià o la seva frontal oposició perquè el nom del partit canviés pel de Partit Socialista de la Comunitat Valenciana. Per al futur, Puig es va comprometre a continuar treballant pels interessos "de la terra que estima" i per a això reclamarà un finançament més just "perquè s'han perdut molts diners".

També es va mostrar conciliador amb la resta de faccions del partit. En declaracions als periodistes, Puig va dir que té la intenció que tant en l'executiva com en el comitè nacional tots els "corrents estiguin representats per un criteri de proporcionalitat". El seu primer repte serà avui, quan haurà d'elaborar la nova executiva.

stats