TISORADA A LA SANITAT
Crònica 02/08/2011

Els veïns boicotegen el tancament de l'Esperança

El primer dia de tancament d'ambulatoris va ser rebut amb protestes arreu del territori. Unes 500 persones van protestar a Molins de Rei, i a l'Hospital de l'Esperança els veïns van bloquejar les urgències.

Marta Bausells
2 min
Centenars de veïns de Molins de Rei van fer una marxa per la ciutat i van ocupar el seu CAP durant una hora.

Barcelona.L'inici de l'agost no ha aturat les protestes per les retallades en la sanitat. Més aviat les ha multiplicat, ja que ahir van començar a tancar els 85 ambulatoris, entre CAPs i consultoris, que no obriran les portes durant aquest mes a causa del nou horari d'estiu. Ciutadans i treballadors del sector sanitari van continuar ahir amb les accions per fer visible el seu descontentament amb els canvis. S'hi va sumar la ministra de Sanitat, Leire Pajín, que va demanar al Govern que no reduís la despesa sanitària.

A Molins de Rei, uns 500 veïns, acompanyats de representants de tots els partits, van fer una concentració i una marxa fins al CAP, que van ocupar durant una hora per protestar pel tancament definitiu de les urgències nocturnes. Al CAP d'Horta s'hi va instal·lar una acampada d'unes 10 tendes, i també hi ha acampades al CAP de Sabadell i a l'Hospital Dos de Maig, on els treballadors continuen la seva protesta.

I a l'Hospital de l'Esperança del barri barceloní de Gràcia ahir al vespre s'hi van reunir mig centenar de ciutadans per protestar pel tancament de les urgències nocturnes. Estava previst que l'hospital tanqués les portes a les 21 hores, de manera que els manifestants hi van anar amb la intenció de desbordar-ne el servei i demostrar que eren necessàries. I ho van aconseguir durant dues hores bloquejant el pas.

La convocatòria provenia de l'Assemblea Vila de Gràcia, del moviment del 15-M, però s'hi van concentrar també ciutadans desvinculats del moviment. "Molta gent ha mort lluitant per aquest servei bàsic", deia la Montse López, veïna del barri i desvinculada del moviment. "Els que ho necessiten són els primers perjudicats", afegia. "Que comencin retallant-se els sous", deia la Yolanda, que va assistir a la protesta amb les seves dues filles.

ERO a l'Hospital de Blanes

Les mobilitzacions també van ser presents al sector del transport sanitari. Uns 50 treballadors van concentrar-se al matí a la terminal 1 de l'aeroport del Prat per alertar els turistes que arribaven de la precarietat de la sanitat pública per les retallades, amb lemes com "No et posis malalt, no hi ha ambulàncies" o bé " Yes, we cut " ("Sí, nosaltres tallem", en anglès). D'altra banda, el malestar també arriba per carta a Salut, via per la qual van optar representants de casals de gent gran d'Arbúcies, Sant Hilari Sacalm, Hostalric i Breda, entre d'altres, per denunciar el tancament de les urgències nocturnes a Arbúcies. I ahir també es va saber que la direcció de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, que aplega l'Hospital de Blanes i el de Calella, vol presentar un expedient de regulació d'ocupació que afecta 800 treballadors, més de la meitat de la plantilla.

El govern espanyol va afegir-se a les reivindicacions en reclamar, per tercera vegada, al Govern que no retallés. Ho va fer la ministra de Sanitat, Leire Pajín, que va demanar a Salut que "suavitzés" les retallades i que aprofités els recursos addicionals de què disposa el Govern. Concretament, va dir, els nous préstecs aprovats de l'ICO i els 8.000 milions de finançament addicional als pressupostos de l'any que ve.

stats