DE MILLET A URDANGARIN
Crònica 15/01/2012

El Vell Continent no es lliura dels escàndols

Marta Bausells
2 min
El Vell Continent  no es lliura dels escàndols

BARCELONAMés enllà de les fronteres de l'Estat, mandataris i alts càrrecs de països europeus, tant del sud com nòrdics o anglosaxons, s'han vist implicats en casos de corrupció política. No sempre hi ha hagut conseqüències judicials ni polítiques.

Itàlia

Berlusconi, eternament acusat però immune a la justícia

L'ex-primer ministre italià Silvio Berlusconi, que va ser al poder durant 17 anys, ha comparegut gairebé 2.500 vegades en uns 160 judicis. Actualment en té quatre de pendents: se l'acusa de subornar l'advocat britànic David Mills per donar un fals testimoni el 1997, d'inflar el preu de drets televisius, de frau i malversació de fons en l'adquisició dels mateixos drets i de pagar per obtenir sexe amb una menor. Ell, però, sempre ha negat qualsevol culpa i mai no ha estat condemnat.

França

Chirac, condemnat a presó per malversació de fons públics

Jacques Chirac, president de França entre el 1995 i el 2007, va ser declarat culpable al desembre -després d'una instrucció de quasi dues dècades- per delictes que va cometre quan era alcalde de París. Chirac va pagar a membres del seu partit de llavors, Reagrupament per la República, per treballs municipals que no existien. L'expresident afronta una sentència de presó de dos anys.

L'actual primera dama, Carla Bruni, s'ha vist implicada en un cas de finançament irregular de la Fundació Carla Bruni-Sarkozy, dedicada a lluitar contra l'analfabetisme, que segons la revista Marianne hauria rebut uns 3,5 milions d'euros il·legalment del Fons Mundial de Lluita contra la Sida, del qual és ambaixadora.

Alemanya

El president Christian Wulff, en el punt de mira

El president d'Alemanya, Christian Wulff, està immers en un escàndol per un préstec privat d'uns 650.000 euros que va demanar a uns amics empresaris quan presidia el land de la Baixa Saxònia. Les seves amenaces al diari que va publicar la informació, el Bild , només han empitjorat les crítiques.

Regne Unit

Els Ferguson fan negocis amb el nom de la casa reial

La duquessa de York -i exdona d'Andreu, fill de la reina Elisabet II- ha aparegut en vídeos acceptant suborns d'un periodista i empresari a canvi de concertar una cita amb el seu exmarit. Aquest últim va utilitzar la seva condició per desfer-se d'una casa que feia cinc anys que estava al mercat i vendre-la per un preu inflat en 4 milions d'euros a un magnat del Kazakhstan.

Croàcia

Polítics de tots els colors, al banc dels acusats

El país balcànic viu immers en un procés de rendiment de comptes que afecta l'ex-primer ministre Ivo Sanader. L'acusen d'acceptar suborns a canvi de facilitar un préstec aprofitant la seva posició de viceministre d'Exteriors. Però la corrupció també ha esquitxat polítics de l'oposició, en un país que entrarà a la UE el 2013.

stats