Crònica 06/04/2011

La venda de bons a particulars comença dilluns vinent

Les persones interessades a comprar deute de la Generalitat ho podran fer a partir de dilluns. Aquesta vegada no hi haurà prorrateig. És a dir: els primers a sol·licitar-ne seran els que n'obtindran.

àlex Font Manté
2 min
Els primers a sol·licitar bons tindran prioritat per comprar-ne perquè el Govern no farà prorrateig.

BARCELONA.Dilluns vinent, dia 11, la Generalitat posarà a la venda els 2.700 milions d'euros en bons a particulars per poder tenir liquiditat. Les entitats financeres -que faran d'intermediàries a canvi d'una comissió variable- ja han començat a posar-se en contacte amb els seus clients per vendre'ls deute català.

A diferència de l'emissió anterior, feta al novembre, en aquesta ocasió no hi haurà prorrateig. Les persones que primer sol·licitin una participació en els 2.700 milions que es posaran a la venda són les que hi tindran dret. Qui arribi tard es quedarà sense, cosa que potser servirà per estimular la demanda i evitar que les persones interessades s'adormin.

Aquest detall és important si es té en compte que a l'emissió anterior la demanda va més que duplicar l'oferta. En concret, es van rebre peticions per a 7.000 milions d'euros, tot i que només es van treure a la venda 3.000 milions. A l'emissió del novembre, la Generalitat va preferir fer un prorrateig i repartir igualitàriament els 3.000 milions entre totes les persones que van sol·licitar comprar-ne.

En funció de l'èxit que tingui aquesta emissió, el departament d'Economia es plantejarà ampliar-la en 600 milions addicionals fins a 3.300 milions. Si això acabés passant, la Generalitat haurà col·locat 6.300 milions entre els ciutadans en només sis mesos. De totes maneres, no tots els compradors són catalans. En l'ocasió anterior, una tercera part dels bons es van vendre entre ciutadans de fora de Catalunya. Els inversors que estiguin interessats en els bons de la Generalitat hauran d'invertir-hi un mínim de 1.000 euros, mentre que el límit màxim són dos milions d'euros.

Finalment, seran nou les entitats financeres que comercialitzaran aquesta emissió, mentre que l'altra vegada en van ser 23. Fonts financeres asseguren que això es deu al procés de fusions que ha viscut el sector en els últims mesos. Les entitats que vendran deute de la Generalitat seran La Caixa, CatalunyaCaixa, Unnim, Banc Sabadell, Barclays, Deutsche Bank, Caixa d'Enginyers, Gaesco i Ahorro Corporación.

Les comissions que s'enduran les entitats variaran. Hi haurà un primer tram de 1.850 milions d'euros que les entitats financeres han assegurat i que, per aquest motiu, tindrà una recompensa més elevada. Per cada bo que les entitats col·loquin d'aquest tram cobraran una comissió del 2,5% en el cas dels bons a un any i del 3,5% en el cas dels bons a dos anys. Les comissions seran inferiors en els 850 milions restants.

Possible rebaixa d'impostos

Per altra banda, Artur Mas va anunciar ahir que la Generalitat es planteja a llarg termini abaixar els impostos que el tripartit va apujar en el seu moment (com per exemple l'IRPF o l'impost de transmissions patrimonials).

De fet, la cancel·lació de les pujades impositives que havia fet el tripartit era una de les promeses electorals de Convergència i Unió. Però la complicada situació financera de la Generalitat -amb un deute de més de 40.000 milions d'euros i un dèficit del 3,9%- ha obligat Mas a retallar la despesa del Govern i a retardar aquesta decisió.

stats