SECRETS D'ESTAT
Crònica 10/07/2011

La venda de tancs a Riad desacredita Merkel

El govern de Merkel està sota pressió per la venda de 200 tancs al règim saudita. La cancellera està molesta per la filtració d'informació secreta, però calla davant les crítiques internes i de l'oposició.

Isaac Lluch
3 min
La cancellera Angela Merkel, al Parlament alemany, el Bundestag, dijous passat.

Berlin.Berlín assisteix a una agra polèmica política des que ha transcendit que el consell de seguretat alemany ha aprovat de manera secreta vendre 200 tancs Leopards a l'Aràbia Saudita. No és el primer cop que els saudites reben armament d'Alemanya, que no en va és el tercer exportador d'armes del món després dels Estats Units i Rússia. Però l'acord entre els dos països crea un precedent: fins ara Riad no havia aconseguit un sistema armamentístic tan potent que pot ser usat en combat i en la repressió de resistents saudites que s'atreveixin a emular els moviments de la Primavera Àrab. A principis d'any les tropes saudites ja van contribuir a sufocar protestes democràtiques a Bahrain.

El comerç d'armes sempre dispara la controvèrsia. Per intentar vendre un miler de tancs a un soci de l'OTAN com Turquia el 1999, el govern roig-verd del llavors canceller Gerhard Schröder va estar a punt d'anar-se'n en orris. Més "acceptable" es va jutjar que Alemanya hagi venut tancs Leopards al Canadà, Holanda o fins i tot Espanya, perquè aquests països tenen uns valors democràtics similars als alemanys. Però el que no es vol empassar ara l'opinió pública alemanya és fer negocis d'armes amb estats com l'Aràbia Saudita, que tant regularment trepitja els drets humans.

El fet que s'hagi filtrat a la premsa l'acord amb el clan monàrquic saudita ha horroritzat el govern alemany. Dimecres passat, en una reunió a porta tancada amb el seu gabinet, Merkel va deixar anar el seu fort empipament per la indiscreció d'un dels seus homes. El consell de seguretat alemany, una comissió governamental en què es tracten secrets d'estat i a què assisteixen Merkel i vuit dels seus ministres, hauria autoritzat fa dues setmanes vendre els tancs a l'Aràbia Saudita. L'organisme, creat el 1955, no està fins avui sotmès a control parlamentari, i en aquest pretext s'empara ara el govern per no donar explicacions.

Davant del silenci de la cancellera, que s'ha limitat a raonar que aquest negoci té un "gran significat estratègic", ja hi ha hagut veus que com a mínim han plantejat portar a terme una reforma al consell de seguretat alemany. "El govern ha d'avaluar si en el futur el secretisme de la comissió no hauria d'adaptar-se de tal manera que com a mínim poguessin arribar al Parlament les peticions d'informació de negocis tan controvertits", va apuntar el líder de les joventuts de+l governamental Partit Liberal (FDP), Lasse Becker. "La cancellera i els ministres no poden amagar-se rere l'etiqueta de secret d'estat. Es perjudica molt el govern i el país quan només s'escolten les veus de l'oposició", va criticar el portaveu d'Exteriors del FDP, Rainer Stinner.

L'anul·lació de l'acord

Efectivament, l'oposició ha estat tota la setmana demanant l'anul·lació de l'acord amb el règim saudita, però divendres, en sessió parlamentària, la coalició governamental va fer valer la seva majoria per refusar aquesta petició.

El govern justifica que armar l'Aràbia Saudita representa reforçar un contrapès a l'Iran, la qual cosa explica que tant els EUA com Israel hagin donat el vistiplau a la venda de tancs a Riad. Berlín també raona que les autoritats saudites es comprometran alhora a vigilar més el Iemen, considerat un caldo de cultiu del terrorisme islàmic.

"Les armes que volen entregar no amenacen només l'Iran, sinó també el moviment democràtic a l'Aràbia Saudita", va denunciar el líder socialdemòcrata, Sigmar Gabriel. "El govern alemany es posa al costat dels dèspotes", va criticar el verd Jürgen Trittin. A la premsa tampoc han agradat gaire l'acord armamentístic ni el silenci de la cancellera Merkel. "Corre el perill de passar de ser la cancellera Teflon [per la seva resistència a les qüestions més calentes i corrosives] a la cancellera Tepco [l'operadora de la central de Fukushima]: cometre errors greus, però llavors no dir ni justificar res", va escriure ahir el diari Süddeutsche Zeitung en el seu editorial.

stats