Crònica 09/06/2011

Les vendes de pisos s'ensorren un 32,5% en el primer trimestre

Ariadna Carbonell
2 min

Barcelona.Quan a finals del 2010 vèiem repuntar les vendes de pisos, els entesos es van afanyar a rebaixar l'eufòria. Apuntaven que la millora només era un miratge, fruit del fet que moltes persones aprofitaven els últims mesos de l'any per poder-se beneficiar de la desgravació per habitatge habitual. Aquella anàlisi ha estat profètica i ahir, les dades del ministeri de Foment confirmaven que el sector del totxo viu moments complicats.

A Catalunya es van vendre 9.183 pisos entre gener i març, un 32,5% menys que en el primer trimestre del 2010. El retrocés encara és més pronunciat si el comparem amb les transaccions que es van tancar a finals de l'any passat: 20.983, és a dir un 56% més que en els tres primers mesos d'enguany. El salt de vendes que es va produir en el tancament de l'exercici -afavorit per la finalització de la desgravació per habitatge per a totes les rendes superiors a 24.000 euros- és la rèplica de l'altra estirada que va experimentar el sector immobiliari el 2010, també com a conseqüència d'un incentiu fiscal. El juliol de l'any passat el govern espanyol va apujar l'IVA un punt, fet que també va disparar les transaccions immobiliàries a Catalunya per sobre de les 20.000. Aquests dos increments puntuals han fet que el balanç dels últims 12 mesos sigui positiu a Catalunya pel que fa a transaccions. És la comunitat, juntament amb les Balears, en la qual les transaccions immobiliàries creixen, en concret un 5%.

Dels números presentats ahir pel ministeri de Foment també en sobresurten les diferències experimentades entre el mercat de primera i segona mà. Els habitatges nous són els que més noten la davallada de vendes. A Catalunya han patit caigudes del 42%, mentre que les transaccions de pisos de segona mà han retrocedit menys, un 28%. La dinàmica del sector del maó català és similar a l'espanyola. En el conjunt de l'Estat es van vendre 74.540 cases en el primer trimestre, un 30,4% menys que un any abans, i la meitat que a finals del 2010.

La llei òmnibus, amb el totxo

La salut del sector immobiliari ha afavorit la inclusió d'algunes mesures per impulsar aquest mercat a la llei òmnibus. En concret, entre les propostes del Govern hi ha la de permetre a les persones amb pisos de protecció oficial que tinguin la possibilitat d'adquirir un altre habitatge en el mercat lliure -cosa que fins ara no podien fer-. La Generalitat també vol derogar l'expropiació forçosa dels pisos buits.

stats