Crònica 27/03/2012

Els vestits de Camps no rebrien sanció amb la llei de transparència

La llei de transparència que prepara el govern central permet rebre regals que no superin els "usos habituals, socials o de cortesia". En canvi castiga durament no atendre els serveis bàsics en cas de vaga.

Roger Tugas
2 min
El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, és l'autor de la llei.

BARCELONA.El govern espanyol va publicar ahir a internet l'avantprojecte de llei de transparència, accés a la informació pública i bon govern, obrint un període de 15 dies perquè els ciutadans hi facin aportacions. És una de les mesures estrella del nou executiu de Mariano Rajoy i té com a objectiu últim, segons afirma, millorar la confiança en les institucions. Tanmateix, en el seu articulat s'hi deixa via lliure per repetir un dels episodis que, tot i acabar amb absolució, més han esquitxat la credibilitat dels polítics.

L'expresident valencià Francisco Camps, que va ser jutjat per acceptar vestits com a regal d'empresaris de la trama Gürtel -el que el fiscal general de l'Estat considerava un cas de suborn passiu- no és considerat ni una falta lleu en l'articulat de l'avantprojecte. L'únic que censura és acceptar "regals que superin els usos habituals, socials o de cortesia" o "favors o serveis en condicions avantatjoses que puguin condicionar el desenvolupament de les seves funcions". Per contra, si els obsequis tenen "més rellevància institucional" s'incorporarien al patrimoni de l'Estat. Així, entenent els vestits com a regal d'ús habitual, la seva acceptació seria perfectament lícita i la llei avalaria la frase de l'alcaldessa de València, Rita Barberá, segons la qual "una bossa de Louis Vuitton és un regal habitual, n'hi ha de més cars".

Per contra, la norma sí que especifica una llista d'infraccions greus i molt greus que poden comportar des de la declaració d'incompliment i la publicació al BOE fins a la destitució del càrrec públic o la inhabilitació d'entre 5 i 10 anys. Hi estan vinculats els alts càrrecs de governs i empreses públiques estatals, autonòmiques i locals, que seran sancionats amb la màxima pena si malversen fons públics, incompleixen els objectius de dèficit i deute marcats per l'Estat o negligeixen en la custòdia de secrets oficials, però també si no realitzen els serveis bàsics establerts en cas de vaga.

D'altra banda, el títol primer de l'avantprojecte fixa l'obligatorietat de tots els nivells de l'administració, Parlaments i empreses associades de fer pública la informació relacionada amb els contractes adjudicats, l'import de licitació i adjudicació, les ajudes públiques i subvencions atorgades i les retribucions rebudes pels membres dels seus òrgans directius. Aquesta transparència, però, tindrà com a límit la garantia de la seguretat, els interessos econòmics i comercials o la protecció de dades, entre d'altres. De la mateixa manera, la família reial quedarà exempta de publicar els seus comptes. En el termini màxim d'un mes prorrogable a dos la institució que hagi de facilitar la informació sol·licitada pel ciutadà haurà de concedir l'accés o denegar-lo.

stats