ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 22/11/2011

La victòria del PP no calma els mercats

Avui el Tresor haurà de pagar més per col·locar una nova emissió. Els inversors volen mesures concretes per part del PP tan aviat com sigui possible. La incertesa, a tota la zona euro, es penalitza amb força.

Manel Manchón
3 min
CÀSTIG A ESPANYA 
 Rajoy (a la imatge en un cartell electoral del PSC) encara no ha concretat els seus plans per reduir el dèficit i estimular l'economia.

BARCELONA.Més d'un dirigent del PP durant la campanya electoral va anunciar que la prima del risc, l'endemà de les eleccions, acabaria baixant. Però el tipus d'interès que ha de pagar Espanya per finançar el seu deute segueix desorbitat. Les borses van rebre ahir Rajoy amb fortes pèrdues. L'Íbex-35 es va deixar un 3,5% i es va quedar just per sobre dels 8.000 punts. I la prima de risc del bo espanyol respecte al bo alemany va tancar en 464 punts, amb un tipus d'interès del 6,47%, en zona de màxim perill. La incertesa del mercats, per tant, es manté. Avui mateix el Tresor haurà de pagar més per una nova emissió.

La raó principal és que els mercats no esperaven Rajoy. Ja donaven per fet que guanyaria les eleccions amb comoditat i ara el que volen és que es concretin mesures tan aviat com sigui possible, encara que la formació del nou govern espanyol no arribarà fins a finals de desembre. El que segueixen castigant és la debilitat de la zona euro, i la falta d'unitat política per fer front als enormes reptes que està plantejant la crisi del deute dels estats.

El deute de França, en perill

Els inversors van mostrar ahir el seu nerviosisme per la publicació d'un informe de Moody's en què l'agència amagava una rebaixa de la nota del crèdit de França, que encara té la màxima qualificació, la triple A. El motiu? L'augment també de la prima de risc de França, respecte al bo alemany dels últims dies -ahir va tancar en 143 punts- i les perspectives econòmiques negatives per al 2012. Però hi havia més elements. Els mercats temen una nova crisi fiscal als EUA, provocada per la falta d'acord entre republicans i demòcrates per fer front al dèficit.

Les borses van baixar a totes les capitals europees, per sobre del 3% a Berlín i a París, i del 3,5% a Madrid. I les primes de risc del deute dels estats de la zona euro van pujar. Itàlia va tancar encara per sobre d'Espanya, amb un diferencial respecte al deute d'Alemanya de 470 punts i un tipus d'interès del 6,62%.

L'economista de la UB, Josep Oliver, assegura que en les pròximes setmanes la incertesa dels mercats serà una tònica per la desconfiança respecte a la zona euro. En el cas d'Espanya, però, considera que la situació es podria normalitzar quan el nou govern espanyol "comenci a concretar els plans per reduir el deute". Però el sistema parlamentari té el seus ritmes i no hi haurà nou govern de l'Estat fins al desembre.

Els 8.000 milions del BCE

Els inversors ahir, a més, van reaccionar davant de dos elements més d'incertesa. El Banc d'Espanya va intervenir el Banc de València, filial de Bankia, injectant 3.000 milions d'euros, i va deixar en evidència que la reforma del sistema financer espanyol encara no s'ha tancat.

L'altre indicador negatiu va ser la previsió de la Fundació de Caixes d'Estalvis (Funcas) sobre l'economia espanyola. Segons Funcas, en l'últim trimestre del 2011 s'entrarà en recessió i també en els dos primers trimestres del 2012. La idea de Funcas és que les administracions públiques faran ajustos importants al llarg de l'any vinent per complir el dèficit i, per tant, la previsió de creixement per al 2012 es rebaixa de l'1% a una taxa negativa del -0,5%.

Amb tots aquests indicadors i la situació d'incertesa europea -ahir un membre de la zona euro, Hongria, va demanar un pla d'ajut a la UE- el Tresor espanyol col·loca avui lletres a tres i sis mesos amb un import màxim de 3.000 milions i un tipus d'interès que serà elevat. El Banc Central Europeu (BCE) va difondre ahir que la setmana passada va comprar bons espanyols i italians per valor de 8.000 milions, el doble de l'anterior.

stats