L'OMBRA D'ABU GHRAIB
Crònica 13/01/2012

Un vídeo obscè indigna l'Afganistan

El procés de pau a l'Afganistan no es veurà afectat per la difusió d'un vídeo en què uns marines orinen sobre cadàvers de talibans. Així ho van assegurar ahir els insurgents, que ho van qualificar de "bàrbar".

Ethel Bonet
2 min
LES IMATGES DE LA INDIGNACIÓ
 Imatge del vídeo penjat a YouTube on es veuen els marines nord-americans orinant sobre els cadàvers de talibans que va aixecar la indignació tant dels insurgents com dels governs de l'Afganistan i dels EUA. Els talibans es van afanyar a assegurar que aquesta revelació no afectarà les converses de pau que hi ha en marxa per posar punt final a la seva lluita.

ISLAMABADLes imatges d'uns marines nord-americans orinant sobre cadàvers d'insurgents a l'Afganistan van recordar ahir el vergonyós episodi de les fotografies de les tortures a la presó iraquiana d'Abu Ghraib que va deixar en evidència el govern de l'expresident George W. Bush. Ara l'administració Obama haurà de bregar amb un afer, igualment incòmode, que se suma a la polèmica del tancament de la presó de Guantánamo que dimecres va fer deu anys.

Davant d'aquesta situació comprometedora per a Washington, el secretari de Defensa dels EUA, Leon Panneta, va reaccionar amb celeritat i va telefonar al president afganès, Hamid Karzai, per transmetre-li la condemna per l'actitud "totalment deplorable i inacceptable" dels soldats. Panneta va prometre que els responsables "rendiran comptes fins a les últimes conseqüències", i va admetre amb això l'autenticitat de les imatges, fins i tot abans de tancar la investigació. En qüestió d'hores informacions militars van revelar que la unitat sota sospita havia estat localitzada en una base de Camp Lejeune, a Carolina del Nord, i s'havia identificat, com a mínim, dos dels quatre soldats que apareixien a les imatges.

El polèmic vídeo penjat a YouTube -aparentment gravat amb un telèfon mòbil per un dels soldats-, va aixecar la ira dels talibans, que ho van qualificar d'"inhumà" i "bàrbar". "El poble afganès odiarà encara més els invasors", va sentenciar el portaveu talibà, Zabiul·lah Muiahid, en un comunicat. A les crítiques s'hi va afegir el president Karzai, que va demanar castigar els culpables per haver profanat els cadàvers de tres afganesos.

Malgrat haver provocat la indignació a l'Afganistan, el portaveu talibà va assegurar que el vídeo "no perjudicarà" les converses de pau en marxa ni l'intercanvi de presoners. El reconeixement dels talibans de l'interès per arribar a un entesa amb la comunitat internacional obre una finestra a la pau en aquesta convulsa regió de l'Àsia central.

Gestos talibans per la pau

El primer pas el van fer a principis del gener amb l'obertura d'una oficina política a Qatar. No obstant això, una de les condicions que imposen els talibans per obrir el diàleg amb el govern afganès i la comunitat internacional és no renunciar a la jihad islàmica ni a l'ofensiva militar contra les tropes de l'OTAN.

Un dels requisits dels EUA per integrar els talibans en el procés de pau afganès és que "deposin les armes", una opció que de moment els insurgents no es plantegen. Tot i això, l'administració Obama ha prosseguit les reunions secretes amb els principals líders talibans amb la finalitat d'aconseguir un acord abans que el 2014 s'acabi la retirada total de les tropes estrangeres de l'Afganistan.

En aquestes trobades privades es va acordar l'alliberament de presoners afganesos de Guantánamo i l'FBI va treure de la seva llista negra el mul·là Omar. De la seva banda, els talibans havien de comprometre's a continuar amb les negociacions polítiques, i de fet l'obertura de la seu a Qatar és un senyal clar que els talibans estan considerant una sortida política a la guerra.

"El fet que per primera vegada el moviment insurgent hagi suggerit converses de pau amb Washington i Kabul sense exigir primer la sortida de les tropes dels EUA és un gran avenç", va comentar a l'ARA una font diplomàtica occidental a Islamabad, que va advertir que les negociacions "podrien fracassar" si el Pakistan continua sent "un paradís per a terroristes".

stats