NOVA LLEI DEL TABAC
Crònica 04/01/2011

"Podem fer de vigilants, però no de policies"

Bars que no han instal·lat estufes perquè estan esgotades, altres que opten per mantes o propietaris que han de trucar a la policia per fer fora fumadors són les anècdotes del primer dia laborable sense tabac.

Lara Bonilla
2 min
Generalitat, LAjuntament

BarcelonaMentre no arriben les estufes, els propietaris del bar Dolma, a tocar de l'avinguda Diagonal de Barcelona, han comprat cinc o sis mantes de colors perquè els clients que vulguin fumar a la terrassa puguin fer-ho sense passar fred. "El model d'estufa que vull està esgotat i aquesta és l'alternativa que hem trobat", explica Joan Altariba, un dels propietaris. Reconeix que no sap si l'ús de les estufes està regulat. Tampoc sap què ha de fer si un client s'entesta a fumar a l'interior del local, tot i estar prohibit.

Tot i que el primer dia laborable d'aplicació de la nova llei del tabac va transcórrer amb normalitat, encara hi ha cert desconcert entre els restauradors. Bars i restaurants estan habilitant les seves terrasses per atraure els clients fumadors.

Denúncies per internet

Pel que fa a l'ús de les estufes, no hi ha una normativa de la Generalitat que ho reguli, però hi ha ajuntaments que ho estan fent pel seu compte. L'Ajuntament de Girona obliga els locals a demanar un permís per instal·lar una estufa a la terrassa i el districte de l'Eixample va ser el primer a Barcelona que va fixar unes normes d'ús: des de quants escalfadors s'hi poden posar fins a durant quins mesos. I les estufes han d'estar homologades. Alguns restauradors, però, ho desconeixen.

La nova llei s'està complint però sempre hi algunes excepcions. La web de la Federació de Consumidors en Acció (Facua) va rebre 747 denúncies al conjunt de l'Estat espanyol. Andalusia, Catalunya i Madrid van ser les comunitats amb més queixes. Els ciutadans poden informar a través d'internet dels establiments que vulnerin la nova llei.

A Catalunya, les autoritats sanitàries van començar ahir a inspeccionar bars i restaurants per detectar possibles irregularitats i el balanç va ser positiu. "La llei s'està aplicant força bé però en els hospitals grans és més difícil fer-ho complir", va explicar Carmen Cabezas, subdirectora general de Promoció de la Salut. Es comprova que els bars hagin senyalitzat la prohibició de fumar o que n'hagin retirat els cendrers, tot i que no és obligatori.

En alguns casos, els amos dels establiments van haver de trucar a la policia per fer fora algun fumador que incomplia la llei. Xavier de Erausquin, apoderat de la cadena Bracafe, va trucar als Mossos perquè un home es negava a apagar el puro. "Però van arribar quinze minuts després quan l'home ja havia marxat", explica. Tot i que aquests són casos anecdòtics i la majoria respecta la prohibició, els restauradors no saben com fer aplicar la llei. "No sabem si podem exercir la força perquè podem fer de vigilants, però no de policies", diu Joaquim Boadas, secretari general de Fecasarm, la Federació Catalana d'Activitats Recreatives. "Si algú fuma, trucaria a la Guàrdia Urbana per saber què he de fer", reconeixia ahir Xavier Salanova, propietari d'El Café de la Ràdio. Diumenge, aquest bar encara tenia cendrers a les taules, cosa que donava peu a confusions entre els clients. Per si de cas, ahir ja els va retirar tots.

stats