Crònica 05/12/2011

Luke Harding "Els vincles dels serveis secrets russos amb Putin són un tabú"

C.r.s.
2 min
"Els vincles dels serveis secrets russos amb Putin són un tabú"

Luke Harding ha sigut el primer periodista expulsat de Rússia des que va caure l'URSS. A The mafia state explica com el Servei Federal de Seguretat (FSB), els serveis secrets russos hereus del KGB, el van perseguir durant quatre anys per intentar silenciar-lo.

Per què el van expulsar?

Vaig publicar una entrevista amb Boris Berezovski, un dels oligarques enemistats amb l'aleshores president Vladímir Putin, en què explicava que estava tramant una revolució a Rússia i que buscava finançament per fer caure el règim de Putin. Immediatament després que l'entrevista es publiqués, l'FSB va començar a perseguir-me.

En què consistia la persecució?

Ratllava el surrealisme. Van començar a entrar a casa meva. La primera vegada van deixar oberta la finestra de l'habitació del meu fill petit. Sempre la tancàvem, vivíem en un desè pis i teníem por que caigués. Des d'allò, tota mena de coses. Despertadors que saltaven a les 3 de la matinada i ossos de peluix al llit dels meus fills que no havia vist mai abans.

El seu govern el va ajudar?

L'ambaixada britànica em va dir que hi havia molts casos similars en personal diplomàtic. Vaig descobrir que aquesta estratègia pròpia de la Guerra Freda és molt comuna i potser és el secret diplomàtic més mal guardat del Kremlin. Tothom ho sap, però ningú en parla. Els vincles de l'FSB amb Putin són un dels molts temes tabú a Rússia.

Quins són els altres?

La corrupció. Pots parlar-ne com a problema endèmic del país però mai relacionar-la amb noms i cognoms pròxims a Putin. L'altre tema prohibit és el Caucas. Tots sabem què els ha passat a molts dels periodistes que han denunciat violacions dels drets humans a Txetxènia i les altres repúbliques.

Quin futur augura a Putin i Medvédev?

Rússia Unida no ha estat capaç de construir una narrativa per justificar el retorn de Putin. De fet, molts membres del partit no el volen. La promesa modernitzadora de Medvédev no convenç Putin i aviat se'l traurà de sobre. Medvédev sap que el principal problema a Rússia és la corrupció i el Kremlin no té intenció de combatre-la. Qui el substitueixi no importa, perquè serà escollit pel president.

stats