REVOLTES AL MÓN ÀRAB
Crònica 20/09/2011

La violència s'apodera de nou de la capital del Iemen

Les forces de seguretat iemenites van disparar ahir contra un grup de manifestants que provava d'arribar al centre de la capital, Sana. Almenys 31 persones van morir, cinc més que la nit anterior.

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Un desertor de l'exèrcit de Sàleh ferit ahir durant un combat entre les forces lleials al règim i les milícies antigovernamentals a Sana és transportat a un hospital.

Barcelona.Després de vuit mesos de protestes, el Iemen reviu una onada de violència equiparable a la de mitjans de març, quan les forces de seguretat del règim van matar a 52 persones en un sol dia a Sana. Un grup de franctiradors fidels al govern del president exiliat, Ali Abdul·lah Sàleh, va disparar ahir de manera indiscriminada contra una manifestació pacífica que intentava arribar al centre de la capital, segons els testimonis consultats per Reuters. Van morir desenes de persones, inclosos infants, i va haver-hi més d'un centenar de ferits, segons fonts mèdiques. En total, en només dos dies, 57 víctimes de la repressió del règim, segons l'últim recompte del comitè d'organització de la revolució en el moment de tancar aquesta edició.

Aquest òrgan va informar que el detonant de la batalla d'ahir va ser un míssil llançat en direcció a la zona controlada per les forces lleials al general Ali Mohsin al-Ahmar, al sud de la capital. Aquest general dirigeix un important comandament de l'exèrcit que va desertar al març per unir-se a les protestes. Des de llavors controla un barri pròxim al palau presidencial, incendiat al juny durant un atac de forces opositores al règim. Aquesta zona ha estat l'escenari de la majoria de manifestacions antigovernamentals, però diumenge un grup de persones van sortir del perímetre per dirigir-se al centre de la capital. El règim va respondre amb franctiradors vestits de civils que van disparar contra el grup des del teulat de ministeri d'Electricitat. La divisió del general Ahmar va respondre a l'atac i la batalla es va prolongar durant una hora, cosa que va portar el front una intersecció més lluny i, sobretot, a reactivar un conflicte latent.

Una situació fràgil

"La comunitat internacional no fa res aquí -deia un jove manifestants, Awad Mansour, ahir a la corresponsal del The New York Times al Iemen-. Fixa't en Líbia: els van congelar els béns, van ajudar els rebels, i per a nosaltres, no fan res". El Iemen viu una situació límit des del juny, quan Sàleh va exiliar-se a l'Aràbia Saudita després de l'atac. El dictador, al poder des del 1978, està en estat crític i recentment ha firmat un decret autoritzant al seu vicepresident a negociar amb l'oposició i firmar un acord de transferència de poders que podria desembocar en eleccions presidencials anticipades.

Però els exmembres del govern consideren que els últims atacs són una demostració dels inútils intents de reconciliació i diàleg. Justament ahir va arribar a Sana l'enviat especial de l'ONU per negociar una sortida pacífica mentre el secretari general, Ban Ki-Moon, apel·lava a la pau per enèsima vegada.

stats