Anàlisi
Crònica 11/03/2011

La violència amenaça la fràgil transició egípcia

Albert Garcia
2 min
Cristians coptes ploraven ahir sobre els taüts de 7 de les víctimes mortals de la violència sectària en els funerals celebrats en un suburbi a l'est del Caire.

Corresponsal al caireLa fràgil transició a Egipte ja té un mes. En plena violència interreligiosa i amb nous enfrontaments a la plaça Tahrir del Caire, els egipcis celebren aquest divendres el primer mes de la caiguda del seu expresident, Hosni Mubàrak.

Inspirats en la revolta tunisiana, els egipcis van enfonsar en 18 dies de manifestacions un règim que els havia oprimit durant 30 anys i ara afronten un futur encara incert, que ha de posar els fonaments d'una nova democràcia.

Quatre setmanes després de la caiguda del faraó , Egipte ja ha posat en marxa, al costat de l'exèrcit, un moviment consultiu i democràtic. El pròxim 19 de març se celebrarà un referèndum sobre les modificacions constitucionals proposades per un comitè d'experts, que preveuen, per exemple, disminuir la durada del mandat del cap de l'estat de sis a quatre anys, relaxar els requisits per ser candidat presidencial i garantir una supervisió judicial del procés electoral.

La difícil seguretat

El dia a dia encara dista de la sensació de seguretat característica d'aquest país on viuen centenars de milers d'estrangers. Mentre molts egipcis continuen concentrant-se setmanalment a la plaça Tahrir per demanar el compliment de les reformes promeses, una altra part de la població, cansada de la contínua inestabilitat, urgeix a buscar la normalitat i a atraure de nou el turisme, una de les principals fonts de divises del país. El consell de ministres, amb l'argument d'un increment constatable de la delinqüència, decidia accelerar dimecres passat el retorn dels aparells policials.

El paper clau de l'exèrcit

Els militars juguen un paper difícil en aquest trencaclosques. S'espera que el Consell Suprem de les Forces Armades salvaguardi els èxits de la revolució, persegueixi la corrupció i animi el poble a formar nous partits polítics. Però també ha de mantenir el control de la situació, restablir la seguretat ciutadana i frenar els intents de desestabilització interna dels que voldrien fer derrapar el procés.

Només en aquest mes, s'han detingut quatre exministres egipcis acusats de càrrecs de corrupció i blanqueig de diners i noms poderosos de l'època Mubàrak com el magnat de l'acer Ahmad Ezz. S'han bloquejat els comptes i propietats de més de 125 persones de l'entorn del rais i famílies dels ministres.

stats