Crònica 03/02/2011

La violència contra els manifestants aïlla el rais

La violència dels partidaris de Mubàrak va tornar a unir ahir una oposició que l'acusa de crims contra el seu poble. La pressió internacional va exigir al president egipci una transició immediata.

C.c.
2 min
Els manifestants en suport a Mubàrak van arribar de cop i volta d'arreu del Caire. Alguns anaven muntats a cavall i camell.

El Caire.L'esclat de violència de la plaça Tahrir va esmicolar qualsevol oferta de diàleg amb el president Hosni Mubàrak. El premi Nobel de la pau, Mohamed ElBaradei, va acusar els partidaris de rais d'utilitzar "tàctiques de terror". "És un acte criminal d'un règim criminal", va denunciar l'antic director de l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica, que insistia ahir novament en una sortida del president Mubàrak abans de divendres. A la plaça Tahrir, en ple esclat dels enfrontaments entre partidaris i detractors del règim, la data límit de divendres també estava en boca de més d'un manifestant. "Si no ho fa, divendres després de la pregària, no sé què passarà", deia un jove indignat.

Ahmed Diab, dels Germans Musulmans, va advertir ahir que l'agenda política ha canviat. Qualsevol oferta política del règim, en els termes que Hosni Mubàrak va plantejar en el ser discurs de dimarts a la nit, hauria estat vàlida abans del 25 de gener. La força del milió de persones reunides fa dos dies a la plaça de la Llibertat i la jornada de violència d'ahir han redibuixat completament el panorama. Ja no hi ha cap més oferta que la sortida immediata de Mubàrak. Tot i això, el vicepresident del govern, el general Omar Suleiman, va reiterar ahir la crida al diàleg amb totes les forces polítiques, sempre que es posi punt final a les manifestacions i es restableixi la normalitat . Una oferta pobra davant de la magnitud dels enfrontaments que durant tot el dia van encendre la plaça Tahrir. Ni el moviment d'ElBaradei ni els Germans Musulmans volen seure a una taula de negociacions mentre Hosni Mubàrak continuï al capdavant del règim.

Pocs minuts abans que els partidaris de Mubàrak mostressin la cara més fosca del règim, Musama Al Ghazaly, un dels líders polítics de la plaça de la Llibertat, representant del petit Front Democràtic, arengava els seus seguidors des d'un megàfon: "No creieu els rumors que corren que hi ha diferències entre l'oposició. Continuem tots units". Només dos minuts després, Al Ghazaly demanava ajuda a tothom per anar a reforçar una barrera de seguretat que els seguidors de Mubàrak acabaven de trencar. Els demanaven que evitessin qualsevol provocació.

El règim va quedant aïllat. El ministeri egipci d'Afers Exteriors va respondre ahir a la pressió internacional, que li reclama l'inici immediat de la transició, amb un comunicat que rebutja la crida "estrangera" que només empitjora la situació interna del país. Amnistia Internacional va acusar l'exèrcit egipci de no fer prou per protegir la població. Lenta de reflexos, la Internacional Socialista va expulsar dimarts Hosni Mubàrak del partit.

stats