AGRESSIONS CONTRA LES DONES
Crònica 25/02/2011

La violència masclista neix a l'adolescència

L'educació és l'única recepta per acabar amb la xacra de la violència masclista, coincideixen els experts. Els valors masclistes que imperen encara han de canviar a casa, a l'escola i als mitjans.

Thaïs Gutiérrez Anna Brullet
4 min

Barcelona.Tots els diaris es van fer ressò ahir de la mort d'una dona a Reus presumptament a mans del seu excompany. El dia després, els titulars deixen pas a l'evidència: la violència masclista representa un greu problema a Catalunya i les xifres no fan més que augmentar. L'any passat van morir dotze dones a mans de la seva parella o exparella (quatre ho havien denunciat prèviament), dues víctimes més que el 2009 i tres més que el 2008.

Davant d'aquesta situació, els experts coincideixen que l'educació, acompanyada de penes de presó per als agressors, són l'única solució. "Tenim un problema brutal al davant nostre", diu Alba Alfageme, tècnica especialista en violència masclista que treballa a la secretaria de seguretat del departament d'Interior. "El que hem de fer és visualitzar-lo i educar per prevenir-lo", explica. Aquesta experta que treballa cada dia amb la realitat de les dones maltractades creu que "s'ha de demostrar la magnitud que té el problema a casa nostra, on una de cada quatre dones ha patit alguna agressió masclista al llarg de la seva vida i on només un 20% ho denuncien". Alfageme és molt clara amb els passos que cal seguir: "Hem de donar eines a aquest 80% de dones que es queden a casa i pateixen les agressions perquè ho denunciïn, és important parlar de les dones que se n'han sortit i han tirat endavant i cal que entenguem que no només parlem d'un marit que dóna un cop de puny, sinó que parlem d'una violència física, i sobretot psicològica, que porta a la destrucció total de la persona". De fet, segons Alfageme, hi ha molts estudis que asseguren que gran part de les patologies femenines estan lligades als maltractaments de llarga durada perquè tota l'angoixa i el patiment d'aquestes situacions se somatitza. L'educació, diu ella, és clau per anar rebaixant les xifres amb el pas del temps.

Estereotips al dia

"Els estereotipis de gènere i la cultura patriarcal segueixen funcionant, encara que de manera més subtil, i per això cal treballar amb l'educació", diu Alfageme. El departament d'Interior ha apostat per un programa de formació a escoles i instituts en què s'explica als nens i joves què és la violència masclista, perquè la puguin reconèixer si mai s'hi troben, i els donen eines per evitar-la. "Ens trobem que els clixés masclistes estan molt presents entre els joves, no és cert que pertanyin només a la gent gran".

Maria Cané, psicòloga i presidenta del col·lectiu Lilith, coincideix a destacar que el problema està molt estès. "Al 100% de les dones algú ens ha maltractat en algun moment, encara que no ho sembli -diu-. Totes les dones hem estat agredides i hem patit algun tipus de discriminació perquè ens han dit «Això no ho pots fer», o ens han pagat menys per una feina o ens han fet creure que només les dones han de conciliar..." Per ella, l'arrel del problema es troba en l'entorn familiar. Diu que "tot neix abans de l'adolescència, en el marc de la família, i és una suma de factors personals, educatius i socials". Cané destaca que la violència psicològica que s'exerceix sobre les dones "és la que més destrossa". De fet, apunta, en línia amb el que deia Alfageme, que un percentatge molt alt de fibromiàlgia prové de maltractaments psicològics. Ella també creu que cal educar per canviar els estereotips. "En el cas de la dona encara hi ha el mite de la mitja taronja: creiem que amb l'amor podem canviar un home i algunes, quan les maltracten diàriament, acaben creient que s'ho mereixen". Pel que fa als homes, també hi ha clixés: "Ells han de ser valents, triomfadors, sempre guanyadors, i si no ho són, es frustren i se senten insegurs".

Altres valors

Olga Arderiu, advocada penalista experta en temes de violència de gènere, també diu que l'educació és la clau per acabar amb aquesta xacra. "Els joves d'avui en dia mantenen molts dels valors masclistes de les generacions anteriors i a més hi ha una violència creixent a l'hora de solucionar problemes". Per això, apunta la seva solució: "Fer que els joves d'avui pugin amb altres valors: hem d'educar bé els més petits i abans, hem d'educar els pares i mares. S'ha de fer feina des de les escoles i des dels mitjans de comunicació". D'altra banda, creu que quan un home arriba a l'extrem d'agredir a la seva parella "ja és massa tard". Aquella persona, molt probablement, es creurà amb el dret d'agredir la seva companya sentimental per sempre. "Hem d'actuar molt abans que això es produeixi -diu Arderiu- i sobretot ara que el rol de les dones i els homes a la societat ha canviat i a alguns homes els està costant molt assumir la independència de les dones".

Aquesta advocada penalista creu que el canvi es veurà a llarg termini però apunta que "estem millorant algunes coses". "Les reformes legislatives que s'han fet en els últims anys són bones", diu, però reconeix que falten mitjans i recursos per protegir les dones que estan en perill. "Si no posem tots els recursos que calen tot quedarà en l'aire i ens quedarem amb els bons propòsits, cal posar-hi els mitjans necessaris", demana.

stats