ENFRONTAMENT RELIGIÓS AL PAÍS AFRICÀ
Crònica 31/12/2010

La violència sectària retorna a Nigèria

Lali Cambra
2 min
Maiduguri, Muhammadu

Corresponsal a ciutat del capEl recompte oficial situa el nombre de morts en 86 i el dels ferits en 195. És el balanç dels atemptats amb bomba a esglésies, mercats i establiments públics que van sacsejar la nit de Nadal la ciutat de Maiduguri, al nord-est de Nigèria, i la convulsa Jos, al centre, amb una llarga història d'enfrontaments entre grups cristians i musulmans que només l'any passat van causar 500 morts i més de 3.000 desplaçats. El grup islamista radical Boko Haram es va responsabilitzar dels atacs. I la violència no s'atura. Set persones van morir ahir mateix en un nou atemptat a Maiduguri després que dos atacs més en aquesta mateixa ciutat van deixar nou víctimes aquesta setmana. L'onada d'atemptats demostra la incapacitat del govern de Nigèria de resoldre un conflicte de dècades i pot engrandir la divisió entre un nord musulmà i un sud cristià, a més de complicar les eleccions de l'abril, les quartes des del 1999.

Tot i que el conflicte a Jos té un caire religiós, els analistes coincideixen que el problema té unes arrels més profundes: entre les ètnies (cristianes, principalment) que es proclamen indígenes de la regió del Plateau (Jos n'és la capital) i monopolitzen el poder polític local, i d'altres (musulmanes) que tot i que fa més d'un segle que es van assentar a l'àrea són considerades "colonitzadores" i marginades a l'hora d'accedir a recursos públics.

Religió, però sobretot política

Els líders religiosos de Jos també ho tenen clar: el sultà de Sokoto, Alhaji Saad Muhammadu Abubakar i el pare Ayodele Oritsejafor, en el Consell Interreligiós Nigerià, incideixen que la crisi és "més política que religiosa" i lamenten que el govern no hagi posat en pràctica les recomanacions d'experts i ONGs arran de les crisis prèvies. Les eleccions locals del 2008, amb acusacions de frau entre grups polítics, van provocar aldarulls amb un miler de morts. Al gener d'enguany es van repetir amb 500 morts i al març, una altra vegada. El president nigerià, Goodluck Jonathan, va recórrer a l'exèrcit per controlar la situació. Segons el representant de la Creu Roja a Nigèria, Robin Waudo, la ràpida actuació de les forces de seguretat el dia de Nadal va evitar més víctimes i, tot i que algunes famílies van refugiar-se a esglésies i mesquites, "tornen a casa". "No tindrem crisi de desplaçats com en altres anys", afegeix.

La situació a Jos pot ser capitalitzada per grups radicals com ara Boko Haram, amb almenys 280.000 membres. És un nou repte per al govern de Jonathan, quatre mesos abans de les eleccions. No és l'únic: els comicis del 2007 han estat reconeguts com els més bruts de la democràcia del país i Jonathan ha estat elogiat per haver fet fora el responsable del Comitè Electoral Nacional. Però també va rebre moltes crítiques per la intenció de gastar vora 50 milions d'euros per celebrar els 50 anys d'independència respecte de la Gran Bretanya a l'octubre, en un país on la majoria de la població és pobra, la corrupció és creixent i, tot i ser una potència petroliera, la gent viu sobretot de l'economia informal.

stats