Crònica 17/03/2011

Un vol de Tòquio a Frankfurt: 8.040 euros

S'intensifica l'èxode de Tòquio, tot i que cada vegada és més complicat trobar un vol i la gent s'acosta a l'aeroport sense bitllet. L'activitat frenètica diària de la capital s'ha gairebé paralitzat.

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Un vol de Tòquio  a Frankfurt: 8.040 euros

"Mai he vist un vol tan buit", assegurava dimarts passat un fotògraf que viatjava a Tòquio. "Només érem 20 persones en un vol de 777", afegia. Ningú vola a la capital nipona si no és estrictament necessari, en canvi a l'aeroport de Natori s'acumulen fileres i més fileres ordenades de gent que intenta marxar del país. És l'èxode japonès. Una fugida a la desesperada davant d'una triple amenaça: el terratrèmol, el tsunami i una crisi nuclear; i un interrogant cada vegada més gran que obliga a preguntar-se què vindrà després.

L'èxode és, en aquest moments, una sortida per a privilegiats. El bitllet per volar de Tòquio a Frankfurt costava ahir 8.040 euros amb Lufthansa: tarifa única. Les aerolínies s'han afanyat a inflar el preu dels vols. L'alternativa és llogar jets privats i milers de companyies estrangeres col·lapsaven ahir les centraletes de les aerolínies privades que volen al Japó. "He rebut una sol·licitud per enviar 14 persones de Tòquio a Hong Kong. No els importava el preu", deia a Reuters un directiu d'una empresa privada xinesa.

L'èxode europeu

El govern francès va demanar ahir a Air France que enviï vols especials al país per evacuar tots els seus ciutadans. Poques hores més tard, la Gran Bretanya anunciava el mateix i els Estats Units demanaven als seus compatriotes que s'allunyessin 80 km del radi de la central de Fukushima. El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va repetir ahir el missatge de la ministra Trinidad Jiménez: Espanya espera un avís del Japó per activar un protocol d'evacuació.

Aspecte de diumenge a Tòquio

Davant de la magnitud dels esdeveniments, la capital nipona ha passat del seu dia a dia frenètic a una calma absoluta als carrers. "És com si fos diumenge, no hi ha cotxes a la ciutat", observava ahir un taxista de 62 anys, Kazushi Arisawa, mentre tenia el cotxe aparcat sota un gratacels d'oficines on normalment hi ha molta gent esperant agafar un taxi.

A l'oficina central de Sony Corporation, en un districte al nord-est de Tòquio, només hi treballaven 120 de les 6.000 persones que hi ha normalment. S'ha comunicat a tot l'equip que es quedi a casa perquè el transport no acaba de funcionar, segons una portaveu de la companyia.

Crítiques al govern

A 200 quilòmetres de la capital, dins el radi d'emergència de la central, l'estampa de carrers deserts és similar però als poliesportius on es concentra la gent evacuada creix la indignació. El governador de la prefactura de Fukushima, Yuhei Sato, es mostrava crític amb el govern. "La irritació i l'ansietat s'han apoderat de la gent i a hores d'ara estan a punt d'esclatar", deia Sato, que també criticava la manca de recursos, com menjar calent, carburant i medicaments. "Ens falta de tot", va concloure el governador.

Els mitjans de comunicació japonesos critiquen cada vegada més la gestió del govern del primer ministre, Naoto Kan. A poc a poc sembla que el país amb més autocontrol del món deixa entreveure certa histèria col·lectiva.

stats